ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ (Νέος κύκλος) «Νίκος Δήμου» 19.12.2019

ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ (Νέος κύκλος) «Νίκος Δήμου» 19.12.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα  της εποχής τους.  Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.

Επίσης, η σειρά βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2018  για την πολιτιστική της προσφορά.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00
(Νέος κύκλος) – Επεισόδιο 2ο: «Νίκος Δήμου»

Ο Νίκος Δήμου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Κολέγιο Αθηνών και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία.

Την περίοδο 1954 – 1960 σπούδασε Φιλοσοφία και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ ήδη είχε αρχίσει να ασχολείται με το γράψιμο.

Το πρώτο βιβλίο του εκδόθηκε το 1953. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης και, το 1965, ίδρυσε δική του διαφημιστική εταιρεία. Εκτός από επαγγελματικές εμπορικές διαφημίσεις, η εταιρεία συμμετείχε σε κοινωφελείς πρωτοβουλίες π.χ. το σήμα «Δεν ξεχνώ» για την Κύπρο.

Από το 1983 ο Νίκος Δήμου ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή. Το 1979 άρχισε να δημοσιογραφεί με επώνυμες στήλες στα περιοδικά «Επίκαιρα», «4Τροχοί», «Τέταρτο», «Φωτογράφος», «Status», «Odyssey», «RAM», «Car», καθώς και στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Καθημερινή», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», και «Έθνος της Κυριακής».

Αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς Έλληνες συγγραφείς, καθώς έχει εκδώσει περίπου 60 βιβλία, ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίων, φιλοσοφίας, μελετών, σχολίων, σάτιρας, και επιπλέον επιδόθηκε και σε μεταφράσεις.
Γνωστότερα είναι συνοπτικά βιβλία, όπου αναλύει και κρίνει την ελληνική πραγματικότητα: «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας» (1975), «Οι Νέοι Έλληνες» (1980), «Η χαμένη τάξη» (1985), «Απολογία ενός ανθέλληνα» (1997) κ.ά. Το βιβλίο του «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας» έχει ανατυπωθεί 31 φορές στην Ελλάδα και μεταφραστεί και εκδοθεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και βουλγαρικά.

Από τα πεζά έργα του αναφέρουμε ενδεικτικά τα: «Παρ’ όλα αυτά» (1981), «Μικρά βήματα» (1986), «Το ημερολόγιο του καύσωνα» (1988), «Τολμηρές ιστορίες» (1989).

Περισσότερο στοχαστικά είναι τα έργα του: «Ο Έλληνας Βούδας» (1984), «Το απόλυτο και το τάβλι» (1984) και «Τρίπτυχο: Επικοινωνία, Αγάπη, Ελευθερία» (2002).

Ποιητικά βιβλία (μεταξύ των άλλων): «Το βιβλίο των γάτων» (1977) και «Ποιήματα 1950-1990» (1993). «Το βιβλίο των γάτων» έχει εκδοθεί και στα ιταλικά με τον τίτλο «La Gatta di Corfu».

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά και πορτογαλικά.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.

Διεύθυνση φωτογραφίας-μοντάζ: Ξενοφών Βαρδαρός.

Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.