ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
«ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ»
Πορτρέτα του Αύριο
Μετά τους τρεις επιτυχημένους κύκλους της σειράς «Ες αύριον τα σπουδαία», οι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν, για μία ακόμη φορά, το φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας.
Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις. Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις επιστήμες, στις Τέχνες, στα Γράμματα, παντού στην κοινωνία.
Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρόσκαιρες αποτυχίες, που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι.
Μέσα από το νέο (τέταρτο) κύκλο της σειράς της δημόσιας τηλεόρασης, δίνεται χώρος έκφρασης στα ταλέντα και τα επιτεύγματα αυτών των νέων ανθρώπων. Προβάλλεται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ταλέντο και τη σταδιακή αναγνώρισή τους από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 15 Μαΐου 2018, στις 21:00
(Δ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 9ο: «Φύκια σαν μεταξωτές κορδέλες»
Ο Σταύρος Τσομπανίδης δημιουργεί χρηστικά αντικείμενα από φύκια. Στα 24 του, μπήκε στη λίστα του «Forbes» κι έγινε viral. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρακολουθούμε την πορεία ενός ανήσυχου και δραστήριου νέου που, γνωρίζοντας τυχαία τον γνωστό επιχειρηματία Παύλο Ευμορφίδη, εμπνεύστηκε και, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την πρωτότυπη ιδέα του, έστησε μια εταιρεία στην Πάτρα, η οποία εκμεταλλεύεται τα νεκρά φύλλα του θαλάσσιου φυτού posidonia oceanica, κατασκευάζοντας θήκες κινητών, γυαλιά και διακοσμητικά αντικείμενα.
Επίσης, μέσω της ιστορίας του Σταύρου γίνεται αναφορά στην επανάχρηση κι άλλων «άχρηστων» φυσικών πρώτων υλών, καθώς και στην επιχειρηματική αξία της ενδιαφέρουσας ιδέας γενικώς, ενώ φίλοι και κοντινοί του άνθρωποι ολοκληρώνουν το προφίλ του σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ-πορτρέτο.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κωνσταντίνος Μπακούρης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αργύρης Θέος.
Μοντάζ: Χαράλαμπος Μαυροφοράκης.
Ηχοληψία: Νάσος Τσιάλτας.