ΕΡΤ2 – ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία: Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» 22.10.2017

ΕΡΤ2 – ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία: Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» 22.10.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στις 10:30

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.

Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» (11)

«Καππαδοκία: Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού»

Η Καππαδοκία, είναι μία μεγάλη χώρα της Μικράς Ασίας, γνωστή από την αρχαιότητα.

Η λέξη Καππαδοκία, προέρχεται από την περσική λέξη Κατπατούκα, σημαίνει «η χώρα των όμορφων αλόγων».

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» (12)

Η Καππαδοκία, που αποκαλείται και ως «το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας», αποτέλεσε κατοικία πολλών λαών και τόπο πολλών σημαντικών γεγονότων.

Η Καππαδοκία είναι η αρχέγονη κοιτίδα του Χριστιανισμού. Υπήρξε η πατρίδα, των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων, που θεμελίωσαν την Ορθόδοξη Θεολογία. Του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και άλλων σπουδαίων μαρτύρων και οσίων του Χριστιανισμού.

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» (15)

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» σ’ αυτό το επεισόδιο ταξιδεύουν στην Καππαδοκία και ακολουθούν το οδοιπορικό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αραβισσό και τη Σινασό. Καταγράφουν στιγμές από τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκαν σε ναούς, που έμειναν για χρόνια αλειτούργητοι.

Επισκέπτονται την υπόγεια πόλη της Μαλακοπής και πετούν με αερόστατο, πάνω από τη γη της Καππαδοκίας και το πανέμορφο Γκιόρεμε.

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» (10)

Στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη μιλούν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, Θεοφάνης Ισαακίδης, και ο Μέγας Σύγκελλος Αμβρόσιος.

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» (14)

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σαλαπάτας.

Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Ψωμάς.

Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.

Εικονολήπτες:  Κώστας Τάγκας, Δημήτρης Τριτάρης.

Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.

Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου, Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Εκτελεστής παραγωγός: Studio Sigma.

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» (9) ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» (5) ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» (8)

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Καππαδοκία Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» (6)