ΕΡΤ2 – Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ «57η Μπιενάλε Βενετίας» – Β΄Μέρος 04.10.2017

ΕΡΤ2 – Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ «57η Μπιενάλε Βενετίας» – Β΄Μέρος 04.10.2017

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

«57η Μπιενάλε Βενετίας» – Β΄Μέρος

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, στις 21:00

Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου παρουσιάζει σε δύο συνεχόμενες εκπομπές την 57η Μπιενάλε Βενετίας  και καταγράφει με το φακό της εκπομπής την κεντρική ιδέα που βασίζεται στον τίτλο της: «Viva Arte Viva». Μέσα από εθνικές συμμετοχές -ανάμεσά τους  και κυρίως την ελληνική συμμετοχή- γνωστούς καλλιτέχνες που μιλούν για τα έργα τους, την κεντρική έκθεση που αποκαλύπτει το περιεχόμενο και το νόημα του τίτλου, την Αρσενάλε και το εξαιρετικό  Ιταλικό Περίπτερο, η εκπομπή καταφέρνει να φέρει κοντά μας το πιο διάσημο και εμβληματικό γεγονός για την Τέχνη, που είναι η Μπιενάλε Βενετίας.

Γιώργος Σαπουντζής, Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Γιώργος Σαπουντζής, Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Στη δεύτερη και τελευταία από τις δύο εκπομπές που είναι αφιερωμένες στην 57η Μπιενάλε Βενετίας, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου επισκέπτεται την Αρσενάλε, η οποία είναι χωρισμένη σε εννέα ενότητες που ορίζουν τη φετινή Μπιενάλε. Ενότητες που μιλούν για τη Γη, τον Δημόσιο χώρο, τους Σαμάνους, το Χρώμα, τον Διονυσιασμό.   Εκεί συναντά τον Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Σαπουντζή, ο οποίος μας μιλά για την τιμητική συμμετοχή του και την εγκατάσταση που παρουσιάζει με τίτλο «Sculptures can not eat». Ένα θέαμα με γλυπτά, υφασμάτινα πανό και ένα βίντεο, που μιλούν για τη σχέση σώματος-πόλης-σχέσεων. Λίγο πιο πέρα συναντά τον Lee Mingwei από την Ταϊβάν, ο οποίος μας εξηγεί γιατί έφτιαξε μέσα στην Αρσενάλε ένα χώρο επιδιόρθωσης  ενδυμάτων υπό μορφή εγκατάστασης και πολύχρωμης ζωγραφικής από κουβαρίστρες και κλωστές. Προχωρώντας, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συνομιλεί με τον Γεωργιανό Vajiiko Chachkhiani, ο οποίος εντυπωσίασε και συγκίνησε με το ξύλινο σπιτάκι με τα έπιπλά του από τη Γεωργία στημένο ολόκληρο μέσα στην Αρσενάλε.

Αρσενάλε (1)

Στη συνέχεια, η Lani Maestro από τις Φιλιππίνες  και η Lisa Reihana  από τη Νέα Ζηλανδία μιλούν για τα έργα και τις χώρες τους, ενώ στο τέλος αυτής της διαδρομής θα έρθουμε μπροστά στο συνταρακτικό έργο του Roberto Guoghi με τον «Χριστό σε απομιμήσεις», ένα τεράστιο εργαστήριο γλυπτικής με απρόσμενες σημασίες.

Αρσενάλε

Έργα και καλλιτέχνες όλων των εθνικοτήτων, έργα στους ανοιχτούς χώρους, όπως τα «Χέρια» του Lorenzo Qwinn και όλη η ατμόσφαιρα της  57ης Μπιενάλε ολοκληρώνουν το αφιέρωμα της «Εποχής των εικόνων» που συστηματικά από το 2003 επισκέπτεται και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη γιορτή στον κόσμο για τη Σύγχρονη Τέχνη.

Σενάριο-παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος.

Μοντάζ-μιξάζ: Βλάσης Παπαδήμας.

Οπερατέρ: Δημήτρης Κασιμάτης.

Ηχολήπτης: Γιώργος Πόταγας

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα.

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου.

Εκτέλεση παραγωγής: Blackbird production.