ΕΡΤ2: «Η εποχή των εικόνων» – Πρεμιέρα νέου κύκλου 19.11.2020

ΕΡΤ2: «Η εποχή των εικόνων» – Πρεμιέρα νέου κύκλου 19.11.2020

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

«Η εποχή των εικόνων»

Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Η «Εποχή των εικόνων», η σειρά εκπομπών για τη σύγχρονη Τέχνη, παρουσιάζει έναν νέο κύκλο επεισοδίων με θεματικές ενότητες γύρω από ζητήματα που έχουν έντονο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο και εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εκφράζονται γύρω από αυτά.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, στις 21:00
Έναρξη νέου κύκλου – Εκπομπή 1η: «Κωστής Βελώνης – Γιώργος Τζιρτζιλάκης – Λυδία Βενιέρη. Ύδρα “199” και Βυρωνικοί Ήρωες – Οι ήρωες του 1821 λίγο πριν από το 2021»

Στην πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου, κεντρικό θέμα είναι η προσέγγιση ηρώων της Επανάστασης του 1821, ενόψει της επετείου των 200 χρόνων.

Κωστής Βελώνης

Παρουσιάζεται αρχικά η έκθεση του Κωστή Βελώνη στα Σφαγεία της Ύδρας υπό τον τίτλο «199», που σχολιάζει τον ρόλο οκτώ ηρώων της Επανάστασης, μέσα από τη μεταφορά οκτώ νεκρικών προσωπείων από το Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας στην Ύδρα, ειδικά στα Σφαγεία παραπέμποντας στην έννοια της θυσίας.

Ύδρα «199», Κωστής Βελώνης

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συζητεί με τον Κωστή Βελώνη για τα τρία μέρη που απαρτίζουν την εγκατάστασή του: τα προσωπεία, μια συστάδα από κυπαρίσσια και μια γλυπτική εγκατάσταση από πέτρα και μάρμαρο.

Λυδία Βενιέρη

Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης δίνει τη δική του ερμηνεία για την αρχιτεκτονική της μνήμης και τις νέες αναγνώσεις της Iστορίας, ενώ το επεισόδιο καταλήγει με την εικαστικό Λυδία Βενιέρη, που μιλά για τα 700 σχέδιά της και τη σειρά φωτογραφιών που έχουν θέμα τους τον Λόρδο Βύρωνα και τους Βυρωνικούς ήρωες.

«Βυρωνικοί Ήρωες», Λυδία Βενιέρη

Παρουσίαση-σενάριο: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Μοντάζ-μιξάζ: Nίκος Βαβούρης

Οπερατέρ: Δημήτρης Κασιμάτης

Ηχολήπτης: Γιώργος Πόταγας

Σκηνογράφος: Δανάη Ελευσινιώτη

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα

Mακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη

Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου

Εκτέλεση παραγωγής: Βlackbird production