ΕΡΤ2 – Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Αρχαίων Δράμα» 21.11.2017

ΕΡΤ2 – Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Αρχαίων Δράμα» 21.11.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Αρχαίων Δράμα» 

DSC_6363

Η ΕΡΤ συνεχίζει την έρευνα για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας το νέο κύκλο της σειράς εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, στις 20:00

«Ρήσος» του Eυριπίδη – Κατερίνα Ευαγγελάτου

DSC_6391

Με αφορμή την παράσταση-θεατρική εμπειρία, «Ευριπίδη “Ρήσος”», που ανέβασε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2015, η σκηνοθέτις συνομιλεί με νέους ηθοποιούς για ένα πραγματικά ιδιότυπο έργο του αρχαίου δράματος. Ο «Ρήσος», αντικείμενο μελέτης των φιλολόγων για δεκαετίες ως προς την πατρότητα του έργου, βρίθει εξαιρέσεων και ιδιαιτεροτήτων και δεν κατατάσσεται εύκολα σ’ ένα δραματικό είδος.

Οι γνωστοί μας ήρωες, Έκτορας, Αινείας, Δόλωνας, Οδυσσέας βρίσκονται ήδη δέκα χρόνια βαθιά μέσα στον Τρωικό Πόλεμο, όταν φτάνει ο Ρήσος ο βασιλιάς των Θρακών, στο στρατόπεδο των συμμάχων του Τρώων, έτοιμος να κερδίσει τη μάχη.

Είναι μια συζήτηση όπου τίθενται τα ερωτήματα για τη φύση του πολέμου, τους κύκλους που κάνει η Ιστορία, καθώς  και για τις τύχες των ανθρώπων. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου επέλεξε μια γλυκόπικρη ανάγνωση του έργου ως ένα όνειρο, μια αντιπολεμική σάτιρα, όπου οι ήρωες της «Ιλιάδας» είναι παιδιά που παίζουν πόλεμο με χάρτινα καπελάκια, με τσίγκινους κουβάδες στο κεφάλι και ξύλινα σπαθιά.

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς – Δέσποινα Χαραλάμπους.