ΕΡΤ2 – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ «Φωτογραφίσεις» 14.12.2019

ΕΡΤ2 – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ «Φωτογραφίσεις» 14.12.2019

 Β΄ ΚΥΚΛΟΣ
 «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ»

Η ιστορία της ελληνικής μόδας μέσα από τις αφηγήσεις σχεδιαστών μόδας, αξεσουάρ και κοσμημάτων, μακιγιέρ, φωτογράφων, κομμωτών, δημοσιογράφων, μοντέλων, «ζωντανεύει» για δεύτερη τηλεοπτική σεζόν στην ΕΡΤ2. 

Ύστερα από τις εμπριμέ, τις φουτουριστικές, τις αρχαιοελληνικές, τις χειροποίητες, τις λευκές ιστορίες, συνολικά 12 «Ιστορίες Μόδας» – 12 εκπομπές αφιερωμένες αποκλειστικά στο ελληνικό ντιζάιν, εντός και εκτός συνόρων, τότε και τώρα, η ελληνική μόδα αποκαλύπτεται μέσα από συνειρμούς, εικόνες, ένα καλειδοσκόπιο καλαισθησίας και φαντασίας.

Ποιοι αφηγούνται τις «Ιστορίες Μόδας»; Έπειτα από τον Γιάννη Τσεκλένη, τη Λουκία, τον Ντίμη Κρίτσα, τον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον Άρη Τερζόπουλο, τον Κώστα Κουτάγιαρ, τον Αχιλλέα Χαρίτο, συνολικά περισσότερες από 70 προσωπικότητες της εγχώριας σκηνής της μόδας, το ελληνικό ντιζάιν συνεχίζει να παράγει και να εξάγει ιδέες και πατρόν με άποψη, όπως ακριβώς θα μας εξηγήσουν οι πρωταγωνιστές της πασαρέλας, της βιτρίνας, των περιοδικών, της σκηνής…

Πόσο έχει αλλάξει η ελληνική μόδα τα τελευταία χρόνια; Περιοδικά μόδας ή Instagram; Φωτογραφίσεις με ή χωρίς ρετούς; Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες λήψεις;

Αναμνήσεις και όνειρα, συναισθηματικά φορτισμένες εκπομπές, από ανθρώπους που ζουν με εξωστρέφεια, θυμούνται, θυμώνουν, επιμένουν, ανατρέπουν, σχεδιάζουν, φωτογραφίζουν, σκηνοθετούν, υπογράφουν το «στιλ made in Greece», χωρίς να χρειάζεται να μεταφράσουν κάτι, για να είναι επίκαιροι και παγκόσμιοι.

«Ιστορίες Μόδας», περισσότερες Ιστορίες Μόδας, για την Ελλάδα που αποκτά χρώμα, λούζεται στο φως, ανακαλύπτει νέους προορισμούς και αφήνει σιγά-σιγά όλο και μεγαλύτερο αποτύπωμα στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00     

(Β΄ Κύκλος) – Εκπομπή 4η: «Φωτογραφίσεις»

Σήμερα, που όλοι υποδυόμαστε τους φωτογράφους, μ’ ένα κινητό στο χέρι, μόνο όταν ξεφυλλίζουμε ένα περιοδικό ή βλέπουμε μία φωτογραφία στο Instagram, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει επαγγελματική φωτογράφιση με σενάριο αυτή τη φορά.

Ένα editorial ή στόρι που στήνεται από μία ομάδα ανθρώπων, τον φωτογράφο, τον στιλίστα, τον fashion director του περιοδικού, σε συνεργασία με μακιγιέρ, κομμωτές, πρακτορεία μοντέλων…

Η Νόνη Δούνια θυμάται την πρώτη ιστορία μόδας της ζωής της, τα casting, όμορφες αναμνήσεις και εξηγεί γιατί προτιμούσε τις επιδείξεις μόδας πάντοτε από τις φωτογραφίσεις.

Πότε αγόρασε ο Χάρης Χριστόπουλος την πρώτη του φωτογραφική μηχανή; Yπάρχει διαφορά άραγε στη φράση «I take pictures» και «I make pictures»; Αρκεί τελικά να βγάζουμε φωτογραφίες ή καλύτερα να τις δημιουργούμε;

Η Έστερ Μαστρογιάννη θυμάται τα casting στο εξωτερικό και πόσο καλή εντύπωση έκαναν οι δουλειές των Ελλήνων φωτογράφων.

Η Ιωάννα Κουρμπέλα μιλάει για τις εικόνες που γεννιούνται στο δρόμο, ιστορίες μόδας από το οικογενειακό ατελιέ στην Πλάκα, πόσο έχει επηρεάσει το Instagram τη σύγχρονη εξέλιξη της μόδας και πώς φαντάζεται τελικά την ιδανική σκηνοθεσία μιας εικόνας που φέρει την υπογραφή της.

Ο Βασίλειος Κωστέτσος διάβαζε από παιδί περιοδικά μόδας, είχε φτιάξει μάλιστα και δικό του περιοδικό από φωτοτυπίες, μιλάει για τη συνεργασία του με τα τοπ μοντέλα του παρελθόντος την εποχή που η Linda Evangelista δεν σηκωνόταν από το κρεβάτι της για λιγότερο από 10.000 δολάρια.

Για την Αννούσα Μελά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια εικόνα θα συγκεντρώσει σήμερα τα περισσότερα likes, κι ας έχει περάσει και από τον κόσμο των περιοδικών.

Η Λάουρα Ντε Νίγκρις θυμάται την εποχή που βρέθηκε να σπουδάζει φωτογραφία, για να γίνει μοντέλο τελικά και στιλίστρια, προκειμένου να ανακαλύψει πρόσωπα και να δημιουργήσει ντοκουμέντα του στιλ.

Ο Τάσος Βρεττός αφηγείται την πρώτη ιστορία μόδας της διαδρομής του ως φωτογράφος, καθώς και φωτογραφίσεις με δύσκολες συνθήκες, που όμως δεν προδόθηκαν ποτέ στο αποτέλεσμα.

 Καλλιτεχνική διεύθυνση: Άννα Παπανικόλα.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης.

Οργάνωση παραγωγής: Γκρατσιέλλα Κανέλλου.

Αρχισυνταξία: Σάντυ Τσαντάκη.

Αφήγηση: Γιώργος Κοτανίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ηλίας Σαραντάκης.

Δημοσιογραφική έρευνα: Μαρία Θανοπούλου.

Συντακτική επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου.

Μουσική επιμέλεια: Filmosophy.

Εικονοληψία: Μάριος Πουγκακιώτης.

Ηχοληψία: Τάσος Γκίκας.

Motion Graphics: Βαγγέλης Σιγάλας.

Μοντάζ: Χάρης Κατσουλιέρης, Δημήτρης Τσιώκος.

Εκτέλεση παραγωγής: Foss On Air.