ΕΡΤ2 – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ «Τάσεις» 21.12.2019

ΕΡΤ2 – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ «Τάσεις» 21.12.2019

 Β΄ ΚΥΚΛΟΣ
 «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ»

Η ιστορία της ελληνικής μόδας μέσα από τις αφηγήσεις σχεδιαστών μόδας, αξεσουάρ και κοσμημάτων, μακιγιέρ, φωτογράφων, κομμωτών, δημοσιογράφων, μοντέλων, «ζωντανεύει» για δεύτερη τηλεοπτική σεζόν στην ΕΡΤ2. 

Ύστερα από τις εμπριμέ, τις φουτουριστικές, τις αρχαιοελληνικές, τις χειροποίητες, τις λευκές ιστορίες, συνολικά 12 «Ιστορίες Μόδας» – 12 εκπομπές αφιερωμένες αποκλειστικά στο ελληνικό ντιζάιν, εντός και εκτός συνόρων, τότε και τώρα, η ελληνική μόδα αποκαλύπτεται μέσα από συνειρμούς, εικόνες, ένα καλειδοσκόπιο καλαισθησίας και φαντασίας.

Ποιοι αφηγούνται τις «Ιστορίες Μόδας»; Έπειτα από τον Γιάννη Τσεκλένη, τη Λουκία, τον Ντίμη Κρίτσα, τον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον Άρη Τερζόπουλο, τον Κώστα Κουτάγιαρ, τον Αχιλλέα Χαρίτο, συνολικά περισσότερες από 70 προσωπικότητες της εγχώριας σκηνής της μόδας, το ελληνικό ντιζάιν συνεχίζει να παράγει και να εξάγει ιδέες και πατρόν με άποψη, όπως ακριβώς θα μας εξηγήσουν οι πρωταγωνιστές της πασαρέλας, της βιτρίνας, των περιοδικών, της σκηνής…

Πόσο έχει αλλάξει η ελληνική μόδα τα τελευταία χρόνια; Περιοδικά μόδας ή Instagram; Φωτογραφίσεις με ή χωρίς ρετούς; Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες λήψεις;

Αναμνήσεις και όνειρα, συναισθηματικά φορτισμένες εκπομπές, από ανθρώπους που ζουν με εξωστρέφεια, θυμούνται, θυμώνουν, επιμένουν, ανατρέπουν, σχεδιάζουν, φωτογραφίζουν, σκηνοθετούν, υπογράφουν το «στιλ made in Greece», χωρίς να χρειάζεται να μεταφράσουν κάτι, για να είναι επίκαιροι και παγκόσμιοι.

«Ιστορίες Μόδας», περισσότερες Ιστορίες Μόδας, για την Ελλάδα που αποκτά χρώμα, λούζεται στο φως, ανακαλύπτει νέους προορισμούς και αφήνει σιγά-σιγά όλο και μεγαλύτερο αποτύπωμα στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00     

(Β΄ Κύκλος) – Εκπομπή 5η: «Τάσεις»

Οι άνθρωποι της μόδας, δημοσιογράφοι, στιλίστες, φωτογράφοι, δεν πιστεύουν στις τάσεις. Οι σχεδιαστές μόδας πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο, καλλιτεχνικοί διευθυντές ιστορικών οίκων και brands, τις υπηρετούν με πάθος, τις χαράζουν, τις ακολουθούν, τις λανσάρουν, εμμονικά, κάθε έξι μήνες. Και όλοι εμείς καλούμαστε με τη σειρά μας να τις φιλτράρουμε και να τις αποκωδικοποιήσουμε.

Αν υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πίσω από τις τάσεις είναι πλέον η ανάγκη όλων να βρουν και να διαμορφώσουν ένα πιο προσωπικό στιλ ντυσίματος, να φέρουν το χθες στο σήμερα, να επενδύσουν στις αντιθέσεις και στα απρόοπτα. Ιστορίες με ημερομηνία λήξεως; Μαζί με όλα τα κλισέ της μόδας.

Η Αννούσα Μελά έχει μάθει να παίζει με τις τάσεις της μόδας και να πειραματίζεται με τα χρώματα, ίσως γιατί δεν πήρε ποτέ πολύ σοβαρά το ρόλο της influencer, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η Λένα Παπαχριστοφίλου, γκουρού της μόδας, ξέρει να αποκωδικοποιεί ό,τι συμβαίνει στον παγκόσμιο χάρτη του στιλ, γνωρίζοντας καλά τη φόδρα μέσα στο σακάκι και τα εξώρραφα στο πατρόν, ως σχεδιάστρια, δημοσιογράφος και ενδυματολόγος με άποψη.

Ο Θανάσης Κρίκης, φωτογράφος που χαράζει τις δικές του τάσεις με συνέπεια και επαγγελματισμό, αποκωδικοποιεί εικόνες που αφηγούνται ιστορίες.

Η Βικτώρια Κυριακίδη, σχεδιάστρια που ταξιδεύει ανάμεσα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, προτιμά να αφηγείται λευκές ιστορίες με νυφικά και έξτρα λάμψη.

Ο Άγγελος Τσακίρης, σχεδιαστής που εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά δημιουργών, παίζει με πανωφόρια και ρούχα-installations έργα τέχνης που φοριούνται κιόλας, δεν φτιάχτηκαν για μια νύχτα στο μουσείο.

Ο Μάρκελλος Νύκτας, σχεδιαστής με δεκαετίες στο ατελιέ του να μαρτυρούν τη χρυσή εποχή της ελληνικής μόδας, θυμάται ιστορίες μόδας με δέρμα και γούνα, για τη βιωσιμότητα του τότε και του τώρα.

Και ο Γιώργος Καλφαμανώλης, φωτογράφος αναγνωρίσιμων προσώπων, προτιμά τα πορτρέτα σταρ, δημιουργώντας τάσεις στα εξώφυλλα, στη σκηνή, στο στούντιο.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Άννα Παπανικόλα.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης.

Οργάνωση παραγωγής: Γκρατσιέλλα Κανέλλου.

Αρχισυνταξία: Σάντυ Τσαντάκη.

Αφήγηση: Γιώργος Κοτανίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ηλίας Σαραντάκης.

Δημοσιογραφική έρευνα: Μαρία Θανοπούλου.

Συντακτική επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου.

Μουσική επιμέλεια: Filmosophy.

Εικονοληψία: Μάριος Πουγκακιώτης.

Ηχοληψία: Τάσος Γκίκας.

Motion Graphics: Βαγγέλης Σιγάλας.

Μοντάζ: Χάρης Κατσουλιέρης, Δημήτρης Τσιώκος.

Εκτέλεση παραγωγής: Foss On Air.