ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Κύμα» 28.08.2017

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Κύμα» 28.08.2017

Κείμενα: documenta 14

Κάθε Δευτέρα, στην ΕΡΤ2

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η

εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017, στις 00:20

«Κύμα»

(Lmuja / The Wave)

Keimena_d14_Lmuja

Μυθοπλασία, παραγωγής Αλγερίας 2015.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Omar Belkacemi.

Εισαγωγικό κείμενο: Filipa Ramos.

Διάρκεια: 37΄

Υπόθεση: Η ταινία «Κύμα» (Lmuja) του Omar Belkacemi αφηγείται την ιστορία του Αλγερινού δημοσιογράφου και συγγραφέα Redouane, ο οποίος επιστρέφει από την Ευρώπη στη γενέτειρά του, την Αλγερία, για να ερευνήσει ένα κύμα αυτοκτονιών την εποχή των μαζικών απολύσεων, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο Redouane εγκαθίσταται στην πόλη Béjaïa, όπου μένει με την αδερφή του τη Latifa, το γιο της και τον άντρα της τον Mokrane, ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του και παλεύει με την κατάθλιψη. Η ταινία παρακολουθεί την κλιμακούμενη οικογενειακή κρίση, που τελικά οδηγεί τον Redouane στην απόφαση να εγκαταλείψει την κάλυψη των γεγονότων, καθώς αισθάνεται ότι η προσωπική του εμπλοκή τον εμποδίζει να τα σχολιάσει αντικειμενικά.

Keimena_d14_Lmuja 2

Σ’ αυτό το πορτρέτο οικογενειακής κρίσης, βλέπουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής σε ευάλωτα άτομα.

Η ταινία «Κύμα» (Lmuja) συμβάλλει στη θεματολογία που κυριαρχεί στο πρόγραμμα Κείμενα, τις τοπικές επιπτώσεις οικονομικών πολιτικών που έχουν θεσπιστεί από διεθνείς φορείς.

Η συγγραφέας και επιμελήτρια Filipa Ramos αναρωτιέται αν υπήρξε διδακτική η εμπειρία της Αλγερίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990.