ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Ο κήπος με τις πέτρες» 27.03.2017

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Ο κήπος με τις πέτρες» 27.03.2017

Κείμενα: documenta 14

Baghé Sangui The Garden of Stones (1)

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 24:00.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό. Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

 Baghé Sangui The Garden of Stones (2)

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στις 24:00

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Το ντοκιμαντέρ «Ο κήπος με τις πέτρες» του Ιρανού σκηνοθέτη Parviz Kimiavi δείχνει πώς ένας κωφάλαλος βοσκός έχει μετατρέψει το σπίτι του σε ιερό και χώρο λατρείας. Τον βλέπουμε να κρεμάει πέτρες από τα κλαδιά των δέντρων και να εκτελεί παράξενα τελετουργικά.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την καταπληκτική ιστορία ενός απόκληρου και μυστικιστή σε μια κοινωνία που εκμεταλλεύεται τη δύναμη του μυστηριακού.

«Ο κήπος με τις πέτρες» κέρδισε το Βραβείο Αργυρής Άρκτου στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1976.

Ο Kimiavi, που γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1939 και σήμερα ζει στο Παρίσι, θεωρείται πρωτοποριακή μορφή του ιρανικού Νέου Κύματος.

Ο Sohrab Mohebbi εξηγεί πώς το έργο του Kimiavi συνδυάζει τη «βουκολική ποιητικότητα» του ιρανικού κινηματογράφου -τα παιδικά παραμύθια, τη ζωή στο χωριό, το τοπίο- με το υπόβαθρο του διανοούμενου στην κινηματογραφική θεωρία, δημιουργώντας μια γραφή που είναι ταυτόχρονα ευφυής και συγκινητική.

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ιράν 1976.

Σκηνοθεσία: Parviz Kimiavi.

Εισαγωγικό κείμενο: Sohrab Mohebbi.

Διάρκεια: 81΄

Baghé Sangui The Garden of Stones

Για να δείτε το δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.