ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Ο Πρόεδρος» 24.07.2017

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Ο Πρόεδρος» 24.07.2017

Κείμενα: documenta 14 

Ημερομηνία μετάδοσης: Κάθε Δευτέρα, στην ΕΡΤ2

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, στις 24:00

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Ο Πρόεδρος» (Le Président)

Ταινία μυθοπλασίας, συμπαραγωγής Καμερούν-Γερμανίας 2013.

Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Bekolo.

Εισαγωγικό κείμενο: Bonaventure Soh Bejeng Ndikung.

Διάρκεια: 63΄

Υπόθεση: Η ταινία «Ο Πρόεδρος» (Le Président) του Jean-Pierre Bekolo είναι μια πνευματώδης, ποιητική και αστεία επισκόπηση της άσχημης πραγματικότητας της εξουσίας στη μετα-αποικιοκρατική Αφρική. Με επίκεντρο την εξαφάνιση ενός μακροβιότατου προέδρου την παραμονή των εκλογών, αφενός αποδίδει τις εικασίες του πληθυσμού και αφετέρου τον ταραγμένο ψυχισμό του ηγέτη.

Η ταινία εξαγρίωσε τον πρόεδρο του Καμερούν, Paul Biya –λόγω της μεγάλης ομοιότητας με τον φανταστικό πρόεδρο της ταινίας– ο οποίος την απαγόρευσε.

Η Αφρική έχει μακρά ιστορία ηγετών που «γαντζώνονται στην εξουσία, λαχταρώντας την αθανασία», όπως αναφέρει ο Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, επιμελητής της documenta 14, στο εισαγωγικό του κείμενο. Συνεπώς είναι μεγάλο το θάρρος του πολιτικού σινεμά σε χώρες όπου αποτελεί πράξη αντίστασης και μόνο να φανταστείς ένα νέο καθεστώς.