ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Πέρασμα – Δράμα» 17.07.2017

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Πέρασμα – Δράμα» 17.07.2017

Κείμενα: documenta 14 

Ημερομηνία μετάδοσης: Κάθε Δευτέρα, στην ΕΡΤ2

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, στις 24:00

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Πέρασμα – Δράμα» (Passing Drama)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γερμανίας 1999. 

Σκηνοθεσία: Angela Melitopoulos.

Εισαγωγικό κείμενο: Ana Teixeira Pinto.

Διάρκεια: 66΄

Το «Πέρασμα – Δράμα» (Passing Drama) είναι ένα αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ, που έχει ως σημείο εκκίνησης τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών, όταν κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1923. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν επιζώντες από εκείνη την εποχή, μέλη της επόμενης γενιάς, πολλοί από τους οποίους κατέληξαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην Αυστρία, καθώς και μεταγενέστερες γενιές που μετανάστευσαν στη Γερμανία ως «φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι».

Το συγκινητικό αυτό ντοκιμαντέρ της Angela Melitopoulos χρησιμοποιεί πειραματικές τεχνικές για να αποδώσει το τραύμα του εκτοπισμού και τον πόνο της ανάμνησης.

Καθώς η Ευρώπη βιώνει άλλη μία μεγάλη μετανάστευση, το ντοκιμαντέρ αποτελεί επίκαιρη υπενθύμιση της οδύνης που προκάλεσε ο καταναγκαστικός εκτοπισμός των ανθρώπων από τις εστίες τους στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Ana Teixeira Pinto στο εισαγωγικό κείμενο σημειώνει ότι το ντοκιμαντέρ εκφράζει την ανάγκη να θυμηθούμε παράλληλα με την επιθυμία να ξεχάσουμε.