ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Τα χρυσά ’80s» & «Δεν είναι Home...

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Τα χρυσά ’80s» & «Δεν είναι Home Movie» 21.08.2017

Κείμενα: documenta 14

Ημερομηνία μετάδοσης: κάθε Δευτέρα, στην ΕΡΤ2

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η

εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017, στις 24:00

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017 και ώρα 24:00, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο δημιουργίες της Chantal Akerman.

Ειδικότερα:

α) «Τα χρυσά ’80s» (Golden Eighties)

Ρομαντική μουσική κομεντί, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου-Ελβετίας 1986.

Σκηνοθεσία: Chantal Akerman.

Εισαγωγικό κείμενο: Dieter Roelstraete.

Διάρκεια: 96΄

d14_Keimena36_Golden Eighties

β) «Δεν είναι Home Movie» (No Home Movie)

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Βελγίου-Γαλλίας 2015.

Σκηνοθεσία: Chantal Akerman.

Εισαγωγικό κείμενο: Dieter Roelstraete.

Διάρκεια: 115΄

d14_Keimena36_No Home Movie

Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία της Chantal Akerman, «Δεν είναι Home Movie» (No Home Movie), είναι ένα συγκινητικό πορτρέτο αγάπης της μητέρας της στο τέλος της ζωής της. Εδώ, συνοδεύεται από την τελείως ανάλαφρη ταινία «Τα χρυσά ’80s» (Golden Eighties), μια έξυπνη και ρομαντική μουσική κομεντί που πραγματεύεται την αγάπη μιας κόρης για τη μάνα της.

Η Chantal Akerman, που πέθανε το 2015, είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες σκηνοθέτριες των τελευταίων δεκαετιών.

Στο εισαγωγικό κείμενό του ο Dieter Roelstraete αναλύει πώς αυτές οι ταινίες δείχνουν τις «δύο πλευρές της Chantal Akerman» και τη διαρκή της επίδραση στον κινηματογράφο.