ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Tony Conrad: Ολοσχερώς στο παρόν» 25.09.2017

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Tony Conrad: Ολοσχερώς στο παρόν» 25.09.2017

Κείμενα: documenta 14

Τελευταία εκπομπή

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, στις 24:00

«Tony Conrad: Ολοσχερώς στο παρόν»

(Tony Conrad: Completely in the Present)

Tony Conrad Completely in the Present (1)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ 2016.

Σκηνοθεσία: Tyler Hubby.

Εισαγωγικό κείμενο: Andrew Lampert.

Διάρκεια: 102΄

Tony Conrad Completely in the Present 7

Υπόθεση: Συναρπαστικό ντοκιμαντέρ του Tyler Hubby με θέμα έναν πρωτοποριακό καλλιτέχνη, τον Tony Conrad, ο οποίος ήταν σύμβολο του underground από τη δεκαετία του 1960 έως το θάνατό του το 2016.

Αβανγκάρντ μουσικός και πειραματικός κινηματογραφιστής, ο Conrad ήταν αστείος, έξυπνος και έχαιρε ευρείας εκτίμησης, ενώ το έργο του συνεχίζει να ασκεί μεγάλη επίδραση.

Tony Conrad Completely in the Present

Ο Tony Conrad ήταν ένας από τους πειραματικούς μουσικούς της γενιάς του 1960 που έθεσε τα θεμέλια της μινιμαλιστικής μουσικής και του κινήματος του θορύβου. Ήταν σημαντική μορφή του κινήματος του δομικού κινηματογράφου και αργότερα έγινε γνωστός για τις ιδιόρρυθμες δημιουργίες του στο πεδίο της περφόρμανς και του βίντεο.

Ο κινηματογραφιστής Andrew Lampert επαινεί αυτό το «γοητευτικό πορτρέτο του αδικοχαμένου αντικομφορμιστή».