ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «UHF42» 11.09.2017

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «UHF42» 11.09.2017

Κείμενα: documenta 14

Κάθε Δευτέρα, στην ΕΡΤ2

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η

εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, στις 24:00

«UHF42», Επεισόδια 1-2

UHF42», Episodes 1–2)

d14_Keimena39_UHF42_Studio

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Παλαιστινιακής Επικράτειας 2017.

Σκηνοθεσία: Mike Crane.

Εισαγωγικό κείμενο: Shama Khanna.

Διάρκεια: 40΄

Υπόθεση: «UHF42» είναι ο τίτλος μιας τηλεοπτικής σειράς με συμπαραγωγό τον καλλιτέχνη Mike Crane και έναν 24ωρο ειδησεογραφικό σταθμό στη Ραμάλα της Παλαιστίνης. Η UHF42 μετατρέπει την πρώτη ανεξάρτητη τηλεοπτική συχνότητα σε πλατφόρμα για την έκθεση έργων τέχνης. Καθένα από τα έξι επεισόδια περιγράφει μία από τις εργάσιμες ημέρες μιας εβδομάδας. Εδώ παρουσιάζονται τα πρώτα δύο.

Ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός Wattan, που έχει έδρα στη Ραμάλα, έχει υποστεί εφόδους και απαγορεύσεις τόσο από παλαιστινιακές όσο και ισραηλινές Αρχές αφότου εγκαινιάστηκε μετά τις συμφωνίες του Όσλο 2 το 1996.

Η Shama Khanna αναλύει αυτή την αποκαλυπτική παρουσίαση των Παλαιστινίων που εγκλωβίζονται σε κύκλους εργασίας και χρέους σε περιβάλλον κατοχής.