ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Βάρβαρη χώρα» 31.07.2017

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Βάρβαρη χώρα» 31.07.2017

Κείμενα: documenta 14

Ημερομηνία μετάδοσης: κάθε Δευτέρα, στην ΕΡΤ2

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, στις 00:30

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Βάρβαρη χώρα» (Pays Barbare)

d14_Keimena33_Pays Barbare

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2013.

Σκηνοθεσία: Yervant Gianikian και Angela Ricci Lucchi.

Εισαγωγικό κείμενο: Andrea Lissoni.

Διάρκεια: 65΄

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ «Βάρβαρη χώρα» (Pays Barbare) αφηγείται την πιο σκοτεινή περίοδο στη σύγχρονη Ιστορία της Ιταλίας. Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, η Angela Ricci Lucchi και ο Yervant Gianikian δημιουργούν ένα συγκλονιστικό χρονικό της ανόδου του φασισμού και των αποικιοκρατικών πολέμων που διεξήγαγε η Ιταλία στην Αφρική.

Πανέμορφο και τρομακτικό συνάμα, αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ καλεί επιτακτικά τους θεατές να θυμηθούν το παρελθόν, ώστε να μην επαναληφθεί.

Από τη δεκαετία του 1970, ο Yervant Gianikian και η Angela Ricci Lucchi έχουν γυρίσει περισσότερα από σαράντα ντοκιμαντέρ. Χρησιμοποιώντας πειραματικές τεχνικές, όπως η αργή κίνηση (slow motion), μερικές φορές ακόμα και χρωματίζοντας μεμονωμένες εικόνες με το χέρι, συνδυάζουν την υψηλή τέχνη με την κινηματογράφηση ντοκιμαντέρ.

Ο Andrea Lissoni, επιμελητής ταινιών και Διεθνούς Τέχνης στην Tate Modern του Λονδίνου, παρουσιάζει ένα από τα πιο δυνατά επιτεύγματά τους.