ΕΡΤ2 – ΚΕΙΜΕΝΑ documenta 14: «Wutharr, Όνειρα αλμυρού νερού» 05.06.2017

ΕΡΤ2 – ΚΕΙΜΕΝΑ documenta 14: «Wutharr, Όνειρα αλμυρού νερού» 05.06.2017

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, στις 24:00

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Wutharr, Όνειρα αλμυρού νερού» (Wutharr, Saltwater Dreams)

Δράμα, παραγωγής Αυστραλίας 2016.

Σκηνοθεσία: Karrabing Film Collective.

Εισαγωγικό κείμενο: Karrabing Film Collective.

Διάρκεια: 27΄

Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία μιας οικογένειας Αυστραλών αυτοχθόνων, η οποία βρέθηκε αποκλεισμένη στην αυστραλιανή έρημο έπειτα από βλάβη που παρουσίασε το σκάφος τους.

Αναλογιζόμενοι τους ρόλους των προγόνων, του κράτους ρυθμιστή και του χριστιανισμού στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής των αυτοχθόνων στην Αυστραλία του 21ου αιώνα.

Οι Karrabing είναι μια εκτεταμένη οικογένεια Αυστραλών αυτοχθόνων που ζουν σε εκτάσεις της δυτικής ακτής στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας. Οι ταινίες τους, που εκφράζουν την εμπειρία της Αυστραλίας, είναι εν μέρει αυτοσχέδιες και γυρισμένες χωρίς σενάριο.