ΕΡΤ2: ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης «Λαϊκοί αθλητές» | Σάββατο 30.01.2021

ΕΡΤ2: ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης «Λαϊκοί αθλητές» | Σάββατο 30.01.2021

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ
Ιστορίες της πόλης
Σειρά ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Δανέζη
«Λαϊκοί αθλητές»

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, στις 21:00

Φώτης Κόντογλου: Ο «νέος Ηρακλής» Παναγής Κουταλιανός, 1951

Κουταλιανός, Καρπόζηλος, Τρομάρας, Σαμψών…

Λυγίζουν σιδερόβεργες και σκίζουν ογκώδεις καταλόγους με τα χέρια, σπάνε μάρμαρα και τσιμεντόπλακες με το κεφάλι, σέρνουν τρένα και αυτοκίνητα με το σώμα, ανοίγουν σούστες και ελατήρια εκατοντάδων κιλών με τα δόντια!

«Σίδερα μασάνε» οι λαϊκοί αθλητές προηγούμενων δεκαετιών που ξεσήκωναν τον κόσμο στις πλατείες και στα πάρκα της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας, προσφέροντάς του θέαμα φθηνό, απόλυτα λαϊκό, το οποίο «συνδύαζε αθλητισμό και διασκέδαση», σε εποχές που δεν υπήρχε σχεδόν τίποτε άλλο. «Τότε που το ποδόσφαιρο και η πάλη ήταν τα μόνα αθλήματα που γέμιζαν γήπεδα», δηλαδή.

Γιώργος Γκουλιόβας (πρώην πρωταθλητής επαγγελματικής πάλης)

Ως επί το πλείστον παλαιστές και αρσιβαρίστες, με αρκετούς να προχωρούν στη συνέχεια σε επιδείξεις δύναμης και σε αγώνες κατς, οι λαϊκοί αθλητές διασκέδασαν, ενθουσίασαν, πόρωσαν, ενέπνευσαν και κάποτε έκαναν εθνικά υπερήφανες πολλές γενιές Ελλήνων.

Γιώργος Τρομάρας (πρωτοπαλαιστής Ευρώπης στην ελευθέρα πάλη)

Ήρωες της πάλης αλλά και της βιοπάλης, άνθρωποι του σκληρού μεροκάματου και της επίπονης δουλειάς, κάποιοι έκαναν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο με τις πιο «ανορθόδοξες» προπονήσεις: σηκώνοντας γαϊδουράκια στο χωριό, αναζητώντας «αθλητικά όργανα» στις οικοδομές, γυμνάζοντας το σώμα τους με αυτοσχέδια «μονόζυγα» φτιαγμένα από σιδεροσωλήνες και βάρη από τενεκέδες λαδιού. Κι όταν πάλευαν στο προπονητήριο του Σταμάτη Χαρισιάδη, του αείμνηστου «παππού» της πάλης, αντί για στρώμα στο πάτωμα είχαν άχυρα και έκαναν μπάνιο στο βαρέλι χειμώνα-καλοκαίρι να φύγει ο ιδρώτας.

Μάκης Διόγος (δημοσιογράφος)

Στο επεισόδιο «Λαϊκοί αθλητές», ο φακός του «Κλεινόν άστυ» – Ιστορίες της πόλης περνάει από τις γειτονιές της Αθήνας του ’50 και τις επιδείξεις «με το δισκάκι» και φτάνει ώς τον «Τάφο του Ινδού» με τους αγώνες κατς των δεκαετιών που ακολούθησαν, ζουμάροντας σε θρυλικά ονόματα όπως: ο Παναγής Κουταλιανός που «στους αγώνες φορούσε το δέρμα μιας τίγρης που είχε στραγγαλίσει με τα χέρια του». Ο Δημήτρης Τόφαλος, μεγάλο ταλέντο και αυθεντικά δυνατός αρσιβαρίστας. Ο «μασίστας» Σαμψών, «που έσπαγε μάρμαρα με το κεφάλι και από πάνω του περνούσαν τριαξονικά φορτηγά». Ο Χάρης Καρπόζηλος των φτωχογειτονιών της Καισαριανής, του Βύρωνα, του Ταύρου που με τα «αεροπλανικά του κόλπα» κατατρόπωνε τους εχθρούς. Ο Μασκοφόρος (Γιώργος Γκουλιόβας) που «δεν τον νίκησε ποτέ κανένας για να του βγάλει τη μάσκα». Ο Απόστολος Σουγκλάκος, η cult «ψυχάρα» του ελληνικού κατς, που κυριάρχησε στα ρινγκ της δεκαετίας του ’80. Ο Γιώργος Τρομάρας, ο κορυφαίος σε επιτεύγματα και τελευταίος γνήσιος «λαϊκός ήρωας».

Γιώργος Καρπόζηλος (συνταξιούχος – γιος Χάρη Καρπόζηλου)

Πενήντα επικά λεπτά γεμάτα λαϊκό fun, ατόφια δύναμη και σύγχρονους άθλους, που ζωντανεύουν οι αφηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών, αλλά και διοργανωτών αγώνων και δημοσιογράφων, καθώς και το πολύτιμο αρχειακό υλικό του ντοκιμαντέρ.

Δημήτρης Μανιάτης (δημοσιογράφος)

Στο επεισόδιο «Λαϊκοί αθλητές» εμφανίζονται και μιλούν για το φαινόμενο με αλφαβητική σειρά οι: Γιώργος Γκουλιόβας (πρώην πρωταθλητής επαγγελματικής πάλης), Μάκης Διόγος (δημοσιογράφος), Γιάννης Ζαβραδινός (πρώην υπεύθυνος διεξαγωγής των αγώνων του Παναθηναϊκού), Γιώργος Καρπόζηλος (συνταξιούχος – γιος Χάρη Καρπόζηλου), Γιάννης Λεοντσίνης (παραγωγός ταινιών), Δημήτρης Μανιάτης (δημοσιογράφος), Γιώργος Τρομάρας (πρωτοπαλαιστής Ευρώπης στην ελευθέρα πάλη), Βασίλης Τσιάμης (φίλος δυναμικών αθλημάτων).

Γιάννης Ζαβραδινός (πρώην υπεύθυνος διεξαγωγής των αγώνων του Παναθηναϊκού)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαρίνα Δανέζη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC

Μοντάζ: Χρήστος Γάκης

Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης

Μίξη ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης

Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά – Δώρα Χονδροπούλου

Έρευνα αρχειακού υλικού: Νάσα Χατζή

Οργάνωση παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού

Μουσική τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς

Τίτλοι αρχής: Αφροδίτη Μπιτζούνη

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2021