ΕΡΤ2 – ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ: «Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Ξενάκη» 08.06.2020

ΕΡΤ2 – ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ: «Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Ξενάκη» 08.06.2020

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, στις 20:30
«Κωνσταντίνος Ξενάκης» (εικαστικός καλλιτέχνης)

Η ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 και ώρα 20:30 στην ΕΡΤ2, μεταδίδει σε επανάληψη την εκπομπή «Μονόγραμμα», που ήταν αφιερωμένη στον πρωτοπόρο καλλιτέχνη.

Σημαντική, πολύπλευρη προσωπικότητα της εικαστικής τέχνης στην Ευρώπη και στη χώρα μας, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάιρο, όπου ολοκλήρωσε και τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνέχεια σπουδάζει στο Παρίσι στη σχολή Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Διακόσμησης της Ecole Supirieur des Arts Modernes και ζωγραφική στην Academie de la Chaumier και Notre Dame Champs του Παρισιού, με δάσκαλο τον H. Gœtz.

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης έχει μια πορεία 50 χρόνων στο εικαστικό γίγνεσθαι και εξακολουθεί να παραμένει ερευνητής, μελετητής και καλλιτέχνης που επιμένει να πειραματίζεται. Ένας δημιουργός ανήσυχος που επεδίωξε και πέτυχε με το έργο του να φτάσει στην ουσία, στον πυρήνα της τέχνης.

Έλληνας της διασποράς που γεννήθηκε στην Αίγυπτο, θα λέγαμε φορέας δύο αρχαίων πολιτισμών, που τον οδηγούν στο σημαντικό και καθοριστικό εικαστικό του έργο, αλλά και στο πνεύμα, όπως και στη φιλοσοφία της ζωής που τον καθιστά ξεχωριστή προσωπικότητα.

Παγκόσμιος Έλληνας και πολίτης του κόσμου ο Κωνσταντίνος Ξενάκης κατέκτησε επάξια τη διεθνή αναγνώριση με τον δικό του προσωπικό σημειολογικό κώδικα που αποκαλύπτει μια διαφορετική διάσταση και εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας.

Δημιουργός, εικαστικός – ποιητής που με τη σημειολογική του έκφραση συγκροτεί τη δομή του πολυσήμαντου έργου του, την οποία αποτύπωσε με πολλούς πρωτοποριακούς και εκφραστικούς τρόπους, επιδιώκοντας μια οικουμενική γλώσσα. Ο εικαστικός λόγος του Κωνσταντίνου Ξενάκη υπήρξε πάντοτε γεμάτος έννοιες, σύμβολα, μεταφορές και προεκτάσεις σκέψεων, στο πάντα επίκαιρο θέμα της επικοινωνίας.

Προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Πλαϊτάκης.

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Μαρία Μανώλη.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.