ΕΡΤ2 – Μονόγραμμα : «Κωνσταντίνος Τσουκαλάς» 29.03.2017

ΕΡΤ2 – Μονόγραμμα : «Κωνσταντίνος Τσουκαλάς» 29.03.2017

«Μονόγραμμα»

Τριάντα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας το «Μονόγραμμα» στη δημόσια τηλεόραση έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στις 24:00

«Κωνσταντίνος Τσουκαλάς» (καθηγητής Κοινωνιολογίας – συγγραφέας)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, κοινωνιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 και ώρα 24:00 στην ΕΡΤ2.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Γόνος αστικής οικογένειας με πατέρα, παππού και προπάππο δικηγόρο, η φυσική οδός γι’ αυτόν ήταν να σπουδάσει Νομικά, χωρίς να το επιθυμεί ιδιαίτερα. Μέσα από τη μελέτη, κατέληξε να ασχολείται λίγο πολύ με θεωρητικά πράγματα, με τη Φιλοσοφία, με την Κοινωνιολογία. Με σπουδές στην Ελλάδα και μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, του Μονάχου, του Παρισιού και του Γέιλ, θυμάται με ευγνωμοσύνη, τους καθηγητές που τον καθόρισαν, όπως τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη και το Νίκο Σβορώνο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μιλάει επίσης, για τους ανθρώπους που τον σφράγισαν. Το Νίκο Πουλαντζά, παιδικό του φίλο, που τον βοήθησε στο Παρίσι και τον Γιώργο Μακρή που τον εισήγαγε στα άδυτα του ρεμπέτικου, μία από τις πολύ μεγάλες προσωπικότητες της Αθήνας. Και οι δύο έβαλαν τέλος οι ίδιοι στη ζωή τους. Το πρώτο του βιβλίο «Ελληνική τραγωδία», το έγραψε στην Αγγλία. Ένα βιβλίο για την Ελλάδα της επτάχρονης δικτατορίας. Αμέσως μετά άρχισε να διδάσκει σε Γαλλικό Πανεπιστήμιο, βιώνοντας από τα μέσα τον Μάη του ’68. Μετείχε ολόψυχα σ’ αυτή την «πανδαισία», όπως λέει, που «ανεξάρτητα από τα άλλα αποτελέσματα, υπήρξε μία μοναδική στιγμή στην ιστορία της γαλλικής διανόησης και για όλους όσοι είχαν την τύχη, την ευκαιρία, να συμμετάσχουν στα τεκταινόμενα». Από τότε, τον Μάη του ’68, έως το 1985 υπήρξε καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισιού και από το 1985 και έκτοτε, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης και επιστημονικός διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Το 1974 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρισιού. Σημαντικό κομμάτι της ζωής του, η σύζυγός του Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο. Δύο διανοούμενοι, συγγραφείς σ’ ένα σπίτι που όπως λέει, «…στριμώχνονται, συγκρούονται, αντιπαρατίθενται και τελικά καταφέρνουν να συνυπάρχουν».

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA