ΕΡΤ2 – ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, o Έλληνας, ο Οικουμενικός»...

ΕΡΤ2 – ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, o Έλληνας, ο Οικουμενικός» 08.04.2018

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, o Έλληνας, ο Οικουμενικός»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 8 Απριλίου 2018, στις 21:15

theodorakis_press

Μαγνητοσκοπημένη παράσταση από το Θέατρο Παλλάς (4/12/2017).

Η Συμφωνική Ορχήστρα και τα Μπαλέτα της Όπερας του Κιέβου σε μια μοναδική παράσταση στην Αθήνα, τίμησαν τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Στη μοναδική αυτή βραδιά παρουσιάστηκαν τα εμβληματικά έργα του συνθέτη, εμπνευσμένα από την Κρήτη και την ελληνική θάλασσα: τα πρώτα «Παιδικά Τραγούδια» του 1937, το «Κρητικό Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» σε πρώτη εκτέλεση, ο αγαπημένος κύκλος τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» και σκηνές από το φημισμένο μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς».

Τα έργα αυτά αποτελούν μέρος του ενιαίου «Μουσικού Σύμπαντος» του Μίκη Θεοδωράκη, όρος τον οποίο ο ίδιος έχει δώσει στο σύνολο του έργου του, αποτυπώνοντάς το σε ένα χειρόγραφο χάρτη με τίτλο «Το Μουσικό μου Σύμπαν». Τα έργα που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν συνδέονται θεματικά, διαμορφώνοντας έναν από τους σημαντικότερους «Μουσικούς του Γαλαξίες», αυτόν με επίκεντρο την πατρίδα του Κρήτη.

Η πιανίστα και ακαδημαϊκή μουσικολόγος, Τατιάνα Παπαγεωργίου παρουσίασε, για πρώτη φορά στο κοινό, το χαμένο εδώ και μισό αιώνα «Κρητικό Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» του Μίκη Θεοδωράκη με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Κίεβου υπό τη διεύθυνση Oleksiy Baklan. Πρόκειται για έργο που αποτελεί δείγμα της σταθερής του έμπνευσης από τη μουσική παράδοση της πατρίδας του, των συναρπαστικών κι ατσάλινων αρχέγονων ρυθμών της Κρήτης.

Η συναυλία στο πρώτο μέρος έκλεισε με μελωδίες από τον κύκλο τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» που πρώτη ερμήνευσε και ηχογράφησε το 1960 η Μαίρη Λίντα.

Η ανεπανάληπτη ερμηνεύτρια, που πλάι στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Χιώτη ταξίδεψε την ελληνική ποίηση σε όλο τον πλανήτη, πραγματοποίησε μια ιστορική εμφάνιση στο Παλλάς, συμπράττοντας με συμφωνική ορχήστρα, τραγουδώντας αγαπημένες μελωδίες. Μουσική και ποίηση ανυπέρβλητης ομορφιάς συναντώνται μέσα από τις συναρπαστικές, αυθεντικές ερμηνείες της φωνής που όλοι αγαπήσαμε.

Τη μεγάλη ερμηνεύτρια αγκαλιάζουν εκατοντάδες παιδικές και νεανικές φωνές, που μεταλαμπαδεύουν τα πρώτα τρυφερά τραγούδια αλλά και τα εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη στη νεότερη γενιά. Την Παιδική και Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kodály διευθύνει ο μαέστρος Μιχάλης Πατσέας.

Ως επιστέγασμα του ξεχωριστού αυτού προγράμματος έρχεται θριαμβευτικά στο δεύτερο μέρος αυτούσιο απόσπασμα των παραστάσεων της Εθνικής Όπερας του Κίεβου από  το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς». Σολίστ στο μπουζούκι στον «Ζορμπά» ο μέγας δεξιοτέχνης της νέας γενιάς Θανάσης Βασιλάς, συνεργάτης χρόνια της Μαίρης Λίντα αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη.

Μια μαγική μουσική παράσταση με θέμα τον Κρητικό, τον Έλληνα, τον Οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη. Μια σπάνια συνάντηση μουσικών κόσμων στο φώς του Αιγαίου και της Κρήτης με εκατοντάδες συντελεστές επί σκηνής, διεθνείς αστέρες του χορού και μια ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα.