ΕΡΤ2 – Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος «Ανοιχτή επιστολή» 11.04.2017

ΕΡΤ2 – Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος «Ανοιχτή επιστολή» 11.04.2017

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Ανοιχτή επιστολή»   

Ημερομηνία μετάδοσης: Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2017, στις 22:30

«Ανοιχτή επιστολή» (2)

Υπόθεση: Ο Δημήτρης (Νικηφόρος Νανέρης), είναι ένας τριαντάρης μικροαστός, χωρίς κατεύθυνση και χωρίς ιδανικά, ο οποίος φθείρεται σε μια μικρή βιοτεχνία, έτοιμος ν’ ακολουθήσει το δρόμο που έχουν πάρει οι περισσότεροι: το δρόμο της αδιαφορίας, της σύμβασης και της υποταγής. Τυπικό «παιδί της Κατοχής», θυμάται -αυτό τον κρατάει ακόμα ζωντανό- θυμάται, βλέπει και σκέφτεται. Ένα διαρκές πήγαινε-έλα ανάμεσα στο σήμερα και το χθες. Η γνωριμία του με τη Θάλεια (Μπέτυ Αρβανίτη) και τον διαλυμένο κόσμο της, μπερδεύονται με την Κατοχή, τους Γερμανούς, την πείνα, τη μιζέρια, το συντηρητισμό, τις δυσκολίες για μόρφωση και την ανακάλυψη του κόσμου χωρίς τη βοήθεια κανενός.

Το κλείσιμο της μικροβιοτεχνίας, όπου δούλευε, τον φέρνει σε απόγνωση. Και ξαφνικά, η εμφάνιση της Μαρίας (Ελένη Θεοφίλου), τον αναγκάζει να δει κατάματα το πρόβλημά του, σε όλες του τις διαστάσεις. Η Μαρία είναι μια απλή δασκάλα που αντιμετωπίζει το θέμα της αγραμματοσύνης στη χώρα μας, οργανώνοντας νυχτερινά σχολεία για ανθρώπους περασμένης ηλικίας. Τόσο μπορεί τόσο κάνει -όπως λέει κι η ίδια- και για τον Δημήτρη γίνεται φωτεινό παράδειγμα. Επιτέλους, καταλαβαίνει ότι ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις και κάνει τη μικρή του «επανάσταση». Φεύγει από το σπίτι των γονιών του, αφήνοντας πίσω του τον παλιό, χρεοκοπημένο κόσμο του και τρέχει κοντά της.   

Κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1967.

Σκηνοθεσία-σενάριο-παραγωγή: Γιώργος Σταμπουλόπουλος.

Φωτογραφία: Walter Lassally.

Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης.

Μοντάζ: Πάνος Παπακυριακόπουλος.

Παίζουν: Νικηφόρος Νανέρης, Μπέτυ Αρβανίτη, Μπέτυ Βαλάση, Ελένη Θεοφίλου, Περικλής Χριστοφορίδης, Ζωή Βουδούρη, Ρένα Βουτσινά, Δήμητρα Ζέζα, Χρήστος Ζορμπάς, Γιάννης Κοντούλης, Ερρίκος Κονταρίνης, Αθηνά Μερτύρη, Φιλήμων Μεθυμάκης, Σπύρος Ολύμπιος, Νίκος Πασχαλίδης, Αθηνόδωρος Προύσαλης κ.ά.

Διάρκεια: 77΄

Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (1968).

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.