ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Διόρθωση» 10.10.2017

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Διόρθωση» 10.10.2017

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Διόρθωση»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, στις 22:00

Diorthosi (3)

Δράμα, παραγωγής 2007.

Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος.

Σενάριο: Θάνος Αναστόπουλος, Βασίλης Ραΐσης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης.

Μοντάζ: Ναπολέων Στρατογιαννάκης.

Σκηνικά-κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη.

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου.

Παίζουν: Γιώργος Συμεωνίδης, Ορνέλα Καπετάνι, Σαβίνα Αλιμάνι, Νίκος Γεωργάκης, Μπουγιάρ Αλιμάνι, Δημήτρης Λιόλιος, Νικολέτα Κυράνα, Έντα Γκέμι, Αρμάντο Νταούτι, Γκέργκι Μπέγκα.

Διάρκεια: 87΄

Diorthosi

Υπόθεση:  Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, η ταινία παρακολουθεί τα βήματα ενός άντρα που αποφυλακίζεται, σε μια οδύσσεια στη σύγχρονη Αθήνα, ανάμεσα σε περιθωριακούς, μετανάστες, άστεγους, κλειστές ομάδες και σύγχρονους πατριώτες. Στη διαδρομή του, θα συναντήσει μια γυναίκα κι ένα παιδί. Είναι άραγε οι τρεις τους θύτες και θύματα μιας κοινωνίας που η βιαιότητα και οι συγκρούσεις της, τους εμποδίζουν να «συνυπάρξουν»;

Ο κεντρικός ήρωας ονομάζεται Γιώργος Σημαιοφορίδης είναι 33 ετών, άνεργος και μόλις έχει αποφυλακιστεί. Επιστρέφοντας στην πόλη, περιπλανιέται σαν ξένος. Δεν έχει «οργανική» σχέση με την Αθήνα και την καθημερινότητά της, το βλέμμα του καταγράφει αλλά γλιστράει στην επιφάνεια, το τραύμα είναι εσωτερικό και αυτό έχει ανάγκη να «διορθώσει».

Diorthosi (2)

Μία γυναίκα και ένα παιδί είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του. Ο θεατής θα αργήσει να καταλάβει ποιο είναι το βάσανο που ταλανίζει τον κεντρικό ήρωα της ταινίας του Θάνου Αναστόπουλου. Στη διαδρομή όμως αυτή, ώς το τέλος, ένας αόριστος και ανομολόγητος φόβος τον κυκλώνει. Η πόλη που βλέπουμε δεν μας αρέσει: τριτοκοσμική, περιθωριακή, υπερπατριώτες σε δράση, ένας υφέρπων ρατσισμός που όταν δεν εκδηλώνεται υπάρχει στα βλέμματα, στα παγιωμένα αστεία, στις συμπεριφορές, στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, στις ανεπαίσθητες χειρονομίες.

Η ταινία όμως δεν αναφέρεται στον «εύκολο», διαγνωσμένο ρατσισμό προς το μετανάστη. Ο ξένος της «διόρθωσης» είναι Έλληνας, χούλιγκαν, ο δολοφόνος ενός Αλβανού φίλαθλου τη βραδιά της ήττας της Εθνικής μας ομάδας στα Τίρανα. Ακολουθεί τη νεαρή χήρα και την κόρη του θύματος, προσπαθώντας να εξιλεωθεί; Να αποκαταστήσει μια στοιχειώδη επικοινωνία, ανοίγοντας μια δίοδο προς τη συγγνώμη; Θέλει να βοηθήσει αλλά αναζητεί τον τρόπο; Η μετάνοια έχει αξία όταν δεν γίνεται αποδεκτή;

Ο ήρωας παραμένει σιωπηλός στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, αλλά τα ερωτήματα διατυπώνονται μέσα από τον άριστο, με «υπαινικτική ευθύτητα», σκηνοθετικό χειρισμό.

Diorthosi (1)

Η «Διόρθωση» ξεκίνησε την κινηματογραφική της πορεία στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2007 και πήρε το Βραβείο Σεναρίου στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και τρία Κρατικά Βραβεία Ποιότητας: Τρίτης Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Σεναρίου και Α΄ ανδρικού ρόλου. Επίσης, η ταινία συμμετείχε σε πολλές διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις, αποσπώντας διακρίσεις και θετικές κριτικές.