ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Η Νίκη της Σαμοθράκης» 01.04.2018

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Η Νίκη της Σαμοθράκης» 01.04.2018

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Η Νίκη της Σαμοθράκης»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή των Βαΐων 1η Απριλίου 2018, στις 23:50

NIKI TIS SAMOTHRAKIS (2)

Κωμωδία, παραγωγής 1990.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης.

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος.

Σκηνικά: Φαίδρα Οικονόμου, Δημήτρης Παππάς.

Κοστούμια: Σοφία Παπαχρήστου.

Παίζουν: Θανάσης Δενδρής, Σπύρος Σακκάς, Δήμος Αβδελιώδης Δημήτρης Πρίφτης, Σταύρος Μαλέας, Βίκυ Ιακώβου.

Διάρκεια: 70′

Υπόθεση: Ο Γρηγόριος και ο Δαρείος Πέρδικας ήρθαν πριν από πολλά χρόνια από τη Σάμο στην Αθήνα και άνοιξαν σιδεράδικο. Γείτονάς τους ήταν ο Μιλτιάδης Παγώνας από τη Σαμοθράκη, ο οποίος άνοιξε δίπλα τους φανοποιείο. Οι σχέσεις τους, από την πρώτη κιόλας μέρα που γειτόνεψαν, ήταν εχθρικές.

Η έχθρα τους παραμένει ανεξάντλητη στο χρόνο κι ας περνάνε οι γενεές. Σήμερα, στο σιδεράδικο και στο φανοποιείο δουλεύουν τα εγγόνια των αδερφών Πέρδικα και του Παγώνα. Το σιδεράδικο περνάει δύσκολες μέρες και ο εγγονός Παγώνας επιδιώκει να το αγοράσει. Τα πράγματα όμως, θα πάρουν μια εντελώς απρόβλεπτη τροπή…

Μια πρωτότυπη σάτιρα-κωμωδία του Δήμου Αβδελιώδη, που καταγράφει αλληγορικά και σε πολλά επίπεδα, τα «εθνικά» ελαττώματα αλλά και τα προτερήματα των Ελλήνων, μέσα από τις έντονες ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ δύο οικογενειών, γειτονικών επιχειρήσεων, ενός σιδεράδικου και ενός φανοποιείου αυτοκινήτων, έτσι όπως εξελίσσονται και μεταβάλλονται μέσα σε τρεις γενιές, από την έχθρα ώς τη συμφιλίωση.

Ένα σπάνιο ποιητικό ταξίδι, από μια πλημμυρίδα εικόνων, στη βαθιά πολιτισμική μνήμη, αλλά και στο νεοελληνικό σήμερα, που αποθεώθηκε από το κοινό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1990.