ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Κι αν φύγω… θα ξανάρθω» 30.01.2018

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Κι αν φύγω… θα ξανάρθω» 30.01.2018

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Κι αν φύγω… θα ξανάρθω»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, στις 21:00

KI_AN_FYGO_FOTO2 Κοινωνικό δράμα, παραγωγής 2005. 

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar.

Μουσική: Νίκος Κυπουργός.

Μοντάζ: Πάνος Κανής, Δώρα Μασκλαβάνου.

Ηχοληψία: Ξενοφών Κοντόπουλος.

Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή.

Παραγωγή: Παναγιώτης Πετρόπουλος, Δώρα Μασκλαβάνου, ΕΚΚ.

Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Στάνκογλου, Μελέτης Γεωργιάδης, Γιώργος Τσούλαρης, Ερρίκος Λίτσης, Μάριος Ιωάννου, Γιάννης Οικονομίδης, Κώστας Ξυκομηνός, Στράτος Σοπίλης.

Διάρκεια: 87΄

KI_AN_FYGO_FOTO3

Υπόθεση: Η Ελπίδα και ο Μιχάλης, παντρεμένοι πολλά χρόνια, ζουν στο σπίτι τους στο βουνό αρκετά μακριά από το ορεινό χωριό της περιοχής τους. Αγρότης που κάνει εμπόριο στην ευρύτερη επαρχία ο Μιχάλης, είναι αναγκασμένος να λείπει συχνά αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του που έχει συνηθίσει χρόνια τώρα να δουλεύει μόνη της. Παρέα με το σκύλο της η Ελπίδα μένει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο σ’ ένα καλύβι στην καρδιά του δάσους, χτίζοντας καμίνια και φτιάχνοντας ξυλοκάρβουνο. Συμφιλιωμένη με τη σκληρή μοναχική ζωή της νοσταλγεί μόνο τον τόπο της που έχει χρόνια να πάει… Στο χωριό φθάνει ο Μάρκος που μόλις αποφυλακίστηκε και θέλει ν’ αρχίσει μια καινούργια ζωή στον τόπο της καταγωγής του. Έχει αφήσει πίσω του την Αθήνα και το παρελθόν του: μπλεγμένος αρκετό καιρό με προστάτες και μικροσυμμορίες του υποκόσμου είχε τελικά τραυματιστεί και συλληφθεί σε μια συμπλοκή. Συναντά την Ελπίδα τυχαία -είναι η μόνη στο χωριό που ξέρει να κάνει ενέσεις. Με την πρόφαση της θεραπείας του ποδιού του, οι επισκέψεις του σ’ αυτήν γίνονται καθημερινές. Της κάνει παρέα, τη βοηθάει στη δουλειά, περνάει το χρόνο του μαζί της κι εκείνη το δέχεται. Η καθημερινότητά της, μια ζωή που κυλάει χωρίς να εξελίσσεται, έτσι κι αλλιώς δεν την εμπνέει πια. Ο Μάρκος την ωθεί να την υπερβεί. Και θα είναι αυτός, που αναζητώντας τη δική του ζωή, θα έχει μια πρόταση και για τους δύο..!

KI_AN_FYGO_FOTO4

Βασισμένη στο διήγημα «Η Νοσταλγός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Καΐρου 2006 και τιμήθηκε με το Βραβείο Ορφέας της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες 2008.

KI_AN_FYGO_FOTO1