ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: «Μέχρι το πλοίο» 18.07.2017

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: «Μέχρι το πλοίο» 18.07.2017

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Μέχρι το πλοίο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, στις 23:30

ΜΕΧΡΙ-ΤΟ-ΠΛΟΙΟ

Κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1966.

Σκηνοθεσία: Αλέξης Δαμιανός.

Σενάριο: Αλέξης Δαμιανός (το σενάριο βασίζεται στα διηγήματα «Το δαχτυλίδι» του Σπήλιου Πασαγιάννη, «Νανότα» του Γρηγορίου Ξενόπουλου και σ’ ένα νεοελληνικό λαϊκό τραγούδι).

Μουσική: Κλέλια Φωτοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πανουσόπουλος, Γιάννης Βελόπουλος, Χρήστος Μάγκος.

Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου.

Ηχοληψία: Σήφης Σιγανός.

Παίζουν: Αλέξης Δαμιανός, Χρήστος Τσάγκας, Βένια Παλλίρη, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Λουίζα Ποδηματά, Γιώτα Οικονομίδου, Ελένη Μπουρμπουχάκη, Χριστίνα Δαμιανού, Γιώργος Μάζης, Βασίλης Μητσάκης, Μιχάλης Μάστορας, Σπύρος Λουκάς, Αντώνης Γκαρκασούλας.

Διάρκεια: 85΄

Υπόθεση: Ένας τραχύς βουνίσιος εγκαταλείπει το χωριό του και κατεβαίνει στην πόλη και το λιμάνι απ’ όπου θα μπαρκάρει για την Αυστραλία. Παρακολουθούμε την κάθοδό του προς τη θάλασσα μέσα από τρεις ιστορίες. Αρχικά θα δουλέψει κοντά σ’ έναν γνωστό του σιδερά, αλλά η ερωτική έλξη του προς την αγνή κοπέλα του φίλου του τον κάνει να τραπεί σε φυγή. Στη συνέχεια, συναντά ένα αγριοκόριτσο που συμβολίζει όλη τη σαγήνη της άγριας φύσης και η μοίρα του οποίου είναι να καταλήξει σε οίκο ανοχής. Τέλος, στο λιμάνι του Πειραιά, θα φιλοξενηθεί στο φτωχόσπιτο ενός ζευγαριού που χωρίζει, θα γνωρίσει την ταπεινωμένη κι αποκαμωμένη από τη φτώχεια κι εγκατάλειψη γυναίκα και μαζί της θα πάρει το πλοίο του εκπατρισμού.

Ένα οδοιπορικό, κατά τη διάρκεια του οποίου μέσα από τρία μικροεπεισόδια δίνεται το κοινωνικό στίγμα του ελληνικού χωριού και η εξελικτική πορεία του από το βουνό στον κάμπο κι από κει στην πόλη (όπου και αντιστοιχούν οι τρεις στάσεις του ήρωα). Ολόκληρο το φιλμ είναι μια κάθοδος, ορθότερα κατρακύλα, έκπτωση. Έκπτωση ζωική, ερωτική, ηθική, οικονομική. Ο ίδιος ο Αλέξης Δαμιανός παίζει τον ήρωα με σκαμμένα χαρακτηριστικά και βλέμμα ταπεινό, μια μορφή σχεδόν αγίου, που φέρει, θαρρείς, όλα τα βάρη του κόσμου και χάνεται στον θαλασσινό ορίζοντα.

Το «Μέχρι το πλοίο» κέρδισε τιμητική διάκριση σκηνοθεσίας, βραβείο καλύτερης ταινίας ΕΚΚΑ (Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών) στο πλαίσιο του 7ου Κινηματογραφικού

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ιβέρ της Γαλλίας, βραβείο σκηνοθεσίας.