ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Μην περνάς, ανάβει κόκκινο» 08.08.2017

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Μην περνάς, ανάβει κόκκινο» 08.08.2017

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Μην περνάς, ανάβει κόκκινο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 8 Αυγούστου 2017, στις 24:00

MHN PERNAS ANAVEI KOKKINO 4 Κοινωνική περιπέτεια, παραγωγής 2003.

Σκηνοθεσία: Ισαβέλλα Μαυράκη.

Σενάριο: Πέτρος Μάρκαρης.

Διεύθυνση φωτογραφίας-μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης.

Ηχοληψία: Θανάσης Αρβανίτης.

Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Μαρία Κοντοδήμα.

Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Θάλεια Ματίκα, Ιωάννα Παππά, Άλκης Παναγιωτίδης, Τάσος Πυργιέρης, Σπύρος Φωκάς, Δήμητρα Χατούπη, Τζέση Παπουτσή.

Διάρκεια: 84΄

MHN PERNAS ANAVEI KOKKINO 1

Υπόθεση: Λίγο πριν από τις Πανελλήνιες στο Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας επικρατεί αναβρασμός, εξαιτίας της κατάληψης του σχολείου από τους μαθητές της τρίτης Λυκείου. Η ιστορία αρχίζει με ένα μεγάλο μουσικό χάπενινγκ που σηματοδοτεί και το τέλος της κατάληψης. Πέντε μαθητές πρωτοστατούν και οργανώνουν τη βραδιά. Ο Γιώργος, είναι ο άτυπος αρχηγός της ομάδας. Ένα αγόρι ζωντανό, δραστήριο και προικισμένο με ένα εξαιρετικό μουσικό ταλέντο. Η Μυρτώ, η πιο κοντινή του Γιώργου, ένα πολύ ωραίο κορίτσι. Ανάμεσα στη Μυρτώ και στον Γιώργο υπάρχει μια ερωτική σχέση σε εκκρεμότητα. Ο Τάσος, είναι ο τρίτος της ομάδας, αστείος αλλά και χαριτωμένος, ξεφυτρώνει παντού και βρίσκει λύσεις για όλα. Με το ανεξάντλητο χιούμορ του είναι πηγή χαράς για κάθε παρέα. Η Τζίνα, είναι η πιο προβληματική περίπτωση της ομάδας. Σκράπας στα μαθήματα, πρώτη στη φασαρία και η πιο επιθετική στην κατάληψη. Η συμπεριφορά της έχει απότομα σκαμπανεβάσματα. Άλλοτε είναι νευρική και σπασμωδική και άλλοτε τρυφερή και ανθρώπινη. Ο Πέτρος είναι η παραφωνία της τάξης. Διαφωνεί ανοιχτά και έντονα με την κατάληψη. Είναι με διαφορά ο καλύτερος μαθητής, αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο εαυτούλης του και είναι έτοιμος να πατήσει «επί πτωμάτων» για να πετύχει τους στόχους του.

MHN PERNAS ANAVEI KOKKINO 2

Ο Μιχάλης Κοσμίδης, είναι ο καθηγητής Mαθηματικών. Πρώην ντι-τζέι στα φοιτητικά του χρόνια, πρωτοδιορίστηκε καθηγητής σε ένα λύκειο της άγονης γραμμής και πέρασε σ’ ένα νησί μία εξαετία αφόρητης μονοτονίας και πλήξης. Άρπαξε την πρώτη ευκαιρία μετάθεσης και βρέθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πιστεύει ότι τα αιτήματα των μαθητών είναι σωστά και τους υποστηρίζει στη σύγκρουσή τους με τη λυκειάρχη. Ο Μιχάλης και η Μυρτώ ζουν μια έντονη ερωτική περιπέτεια. Όσο η σχέση τους δυναμώνει, τόσο ο Μιχάλης σπαράσσεται από ενοχές για την «ανάρμοστη» αυτή σχέση. Ο ίδιος άλλωστε, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τα πράγματα με τον εαυτό του. Δεν ξέρει αν θέλει να μείνει στην Αθήνα ή να ξαναγυρίσει πίσω στο νησί, όπου άφησε έναν μετέωρο δεσμό, που συντηρείται με τηλεφωνήματα. Ένα τραγικό συμβάν την πρώτη μέρα των Πανελληνίων, θα καθορίσει και θα επισκιάσει την εξέλιξη των γεγονότων της ιστορίας μας και θα φέρει στο προσκήνιο τον αστυνόμο Δάμπαση, που συμπτωματικά είναι και ο πατέρας της Τζίνας. Ένας μαθητής θα βρεθεί νεκρός από ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της κατάληψης. Η σιωπή των μαθητών θα δυσκολέψει την έρευνα για τον υπεύθυνο του τραγικού αυτού γεγονότος.

Ραχοκοκαλιά της ταινίας οι σχέσεις των παιδιών ανάμεσά τους, οι σχέσεις τους με την κάθε μορφής εξουσία, οι σχέσεις με τους γονείς τους. Σκοπός, η ανάδειξη και της πιο μικρής ανθρώπινης λεπτομέρειας σ’ αυτό το τόσο παράξενο, τόσο άγριο, τόσο μπερδεμένο, αλλά και τόσο αγαπημένο ανθρώπινο υλικό.

MHN PERNAS ANAVEI KOKKINO 3