ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Στο Σπίτι» 11.03.2018

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Στο Σπίτι» 11.03.2018

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Στο Σπίτι» 

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στις 23:40

Βραβευμένο δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Γερμανίας 2014.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αθανάσιος Καρανικόλας.

Βοηθός σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα.

Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Σκιαδόπουλος, Ιωσήφ Αδάλογλου.

Ήχος: Johannes Schmelzer-Ziringer.

Μοντάζ: Monica Weber, Lorna Hoefler Steffen.

Μιξάζ: Valentin Finke.

Ηχητικός σχεδιασμός: Manuel Meichsner.

Μουσική: Μαριέττα Φαφούτη.

Σκηνικάκοστούμια: Αλίκη Κούβακα.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Johannes Louis.

Διεύθυνση παραγωγής: Monika Helmer.

Παραγωγός ZDF: Lucas Schmidt.

Παραγωγοί: Lasse Scharpen και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.

Παίζουν: Μαρία Καλλιμάνη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ζωή Ασημάκη, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Γεωργάκης, Νεφέλη Κουρή, Ρομάνα Λόμπατς, Ελευθερία Ρουσσάκη.

Διάρκεια: 103΄

Υπόθεση: Πρόκειται για την ιστορία της Νάντιας, μιας γυναίκας από τη Γεωργία που εργάζεται ως οικιακή βοηθός εδώ και 12 χρόνια σ’ ένα πλούσιο σπίτι, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη και την αγάπη των μελών της οικογένειας. Όταν όμως η υγεία της κλονίζεται από μια σπάνια ασθένεια, η μέχρι τότε «οικογένειά» της, που αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, θα αποκόψει κάθε δεσμό μαζί της, εγκαταλείποντάς την κυριολεκτικά αβοήθητη.

sto-spiti

Ο Καρανικόλας υπογράφει ένα εντυπωσιακό στιλιστικά και βαθιά συγκινητικό σύγχρονο δράμα δωματίου, λουσμένο στο μεσογειακό καλοκαιρινό φως αλλά γεμάτο σκοτεινές πτυχές. Η ταινία φέρνει στο νου τα οικογενειακά δράματα του Γιασουχίρου Όζου αλλά και τις ταινίες του μεγάλου Ντάγκλας Σερκ με τα χρώματα, τα σκηνικά και τα κοστούμια να συμπληρώνουν δραματουργικά με καίριο τρόπο τις ερμηνείες, δημιουργώντας το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο παγιδεύεται η κεντρική ηρωίδα, ερμηνευμένη συγκλονιστικά από τη Μαρία Καλλιμάνη.

Η ταινία είναι εντυπωσιακά επίκαιρη για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη του σήμερα, μια αριστοτεχνική ανατομία της «ελληνικής κρίσης» και του γκρεμισμένου «ελληνικού ονείρου», δοσμένη χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με ακρίβεια, υπόγεια ένταση και ανθρωπιά, τοποθετώντας στο κέντρο της μια γυναίκα. Με τα λόγια του ίδιου του σκηνοθέτη «η Νάντια είναι παράδειγμα αξιοπρέπειας, αφοσίωσης και αυταπάρνησης. Είναι μια πραγματική ηρωίδα γιατί προτείνει ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς. Για μένα στέκει ψηλά γιατί βρίσκει τη δύναμη να συγχωρέσει αυτούς που την αδίκησαν. Πιστεύω πως η μετανάστευση είναι ΤΟ ΘΕΜΑ του 21ου αιώνα, όχι απλά γιατί πρέπει να επανεφεύρουμε την κοινωνία και τους κανόνες της για να το στεγάσουμε, αλλά κυρίως γιατί πρέπει να επανεφεύρουμε την ιδέα της ανθρωπιάς για να ζήσουμε μια ζωή που ν’ αξίζει πραγματικά».

Η ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα, «Στο Σπίτι», προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2014, στο  Τμήμα Forum, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, καθώς και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και συνέχισε με μια εντυπωσιακή πορεία στα διεθνή φεστιβάλ με σταθμούς -μεταξύ άλλων- στο Κάρλοβι Βάρι, αλλά και στο New Horizons στην Πολωνία, ενώ  πραγματοποίησε την ελληνική πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

sto_spiti_photo4 (1)