ΕΡΤ2: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΤ «Σινέ Θησείον» 22.10.2017

ΕΡΤ2: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΤ «Σινέ Θησείον» 22.10.2017

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΤ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Σινέ Θησείον» 

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στις 19:00

Η ταινία «Σινέ Θησείον» της Μαρίας Ντούζα, σε σενάριο Έρσης Σωτηροπούλου, είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον θερινό κινηματογράφο «Θησείο», διάρκειας 52 λεπτών, το οποίο αποτελεί μέρος της γαλλικής σειράς ντοκιμαντέρ «Μυθικοί Κινηματογράφοι» (παραγωγή Steficon, Kolam Productions) για το γαλλικό κανάλι CINE+.

Η σειρά, εμπνευσμένη και σχεδιασμένη από τον παραγωγό και σκηνοθέτη Joel Farges, επιχειρεί μέσα από την παρουσίαση έξι ιστορικών κινηματογράφων απ’ όλο τον κόσμο (Τσεχία, ΗΠΑ, Χιλή, Ελλάδα, Ολλανδία, Κούβα) μια αναδρομή στο σινεμά αλλά και στην Ιστορία κάθε χώρας, έτσι όπως αυτή αντανακλάται μέσα στις ταινίες της.

Το «Σινέ Θησείον» είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ. Ολόκληρη η σειρά «Μυθικοί Κινηματογράφοι» (Mythical Cinemas) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 και θα προβληθεί και από την ΕΡΤ.

«Σινέ Θησείον» (1)

Το «Σινέ Θησείον», ντοκιμαντέρ που ενσωματώνει και στοιχεία μυθοπλασίας, καταγράφει και αναδεικνύει τη γοητευτική ιδιαιτερότητα του ομώνυμου θερινού κινηματογράφου, ο οποίος, αν και βρίσκεται στο πιο τουριστικό σημείο αυτής της πόλης, κάτω από την Ακρόπολη, πεισματικά περιφρονεί τη νεωτερικότητα και παραμένει παράξενα άχρονος.

Δεν είναι ούτε νοσταλγία που νιώθει κανείς εδώ, ούτε δέος για τον ιερό βράχο που υψώνεται απέναντί του, αλλά μάλλον μια αίσθηση της ζωής που συνεχίζεται μέσα στους αιώνες, μιας ενέργειας που κυλά αέναα και συνδέει τις ιστορίες που φτιάχνουμε με τις ιστορίες που ζούμε, το παρόν με το παρελθόν, τον κινηματογράφο με τη ζωή.