ΕΡΤ2 – Ο Άρης Φιορέτος στις «Κεραίες της εποχής μας» 17.01.2019

ΕΡΤ2 – Ο Άρης Φιορέτος στις «Κεραίες της εποχής μας» 17.01.2019

«Οι κεραίες της εποχής μας»  

Με τους Ανταίο Χρυσοστομίδη, Μικέλα Χαρτουλάρη

Μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας μάς ξεναγούν στη ζωή τους, στην πόλη και στην Τέχνη τους.

Συγκεκριμένα, θα συναντήσουμε τον συγγραφέα Έντμουντ Κίλι στο Πρίνστον, στο πανεπιστήμιο που επί 40 χρόνια διηύθυνε το Τμήμα Ελληνικής Λογοτεχνίας. Ο Κίλι είναι ο συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, ο οποίος μετατόπισε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας από την αρχαιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα.

Στη Νέα Υόρκη, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη συναντούν τον Τζόναθαν Φράνζεν στο σπίτι του. Ο τιμημένος με το σπουδαιότερο λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής, το National Book Award, Τζόναθαν Φράνζεν μιλάει για τη βασικότερη πηγή έμπνευσης του, την οικογένεια.

Στο Λονδίνο οι «Κεραίες της εποχής μας» συνάντησαν τη Χίλαρι Μαντέλ. Η Μαντέλ, βραβευμένη με δύο βραβεία Man Booker για το «Γουλφ Χολ»  (2009) και τα «Γεράκια» (2012), μας μιλά για τα βιώματα της, τα πρόσωπα που επιλέγει στα διηγήματά της και τον τρόπο που εξιστορεί τα γεγονότα.

Στο Παρίσι η εκπομπή φτιάχνει το πορτρέτο του Πιέρ Ασουλίν. Κοσμοπολίτης και άνθρωπος των βιβλίων και της λογοτεχνίας, διευθυντής για πολλά χρόνια σε μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά και βιογράφος μεταξύ άλλων των Σιμενόν, Γκολιμάρ, Ερζέ κ.ά.

Στο Βερολίνο βρίσκουμε τον Άρη Φιορέτο, συγγραφέα ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ και ζει μεταξύ Στοκχόλμης και Βερολίνου. Ο Άρης Φιορέτος λέει -θέλοντας να δείξει το σύμπαν της λογοτεχνίας του- «ότι έχει σπονδυλική στήλη Έλληνα, νευρικό σύστημα Αυστριακό και γλώσσα Σουηδική».

Στη Νέα Υόρκη πάλι, ο ιρλανδικής καταγωγής συγγραφέας Κόλουμ ΜακΚαν μάς εξηγεί πώς στα 21 του χρόνια αποφάσισε να γυρίσει με ποδήλατο για 18 μήνες τις ΗΠΑ, μας μιλάει για το μυθιστορήματά του «Ο Χορευτής», εμπνευσμένο από τον Νουρέγιεφ και το «Ζόλι», το οποίο έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, στις 23:45
Εκπομπή 2η: «Άρης Φιορέτος – Βερολίνο – Γερμανία»

Οι «Κεραίες της εποχής μας» ταξιδεύουν στο Βερολίνο και συναντούν τον ελληνικής καταγωγής συγγραφέα και ακαδημαϊκό, Άρη Φιορέτο. Με Έλληνα πατέρα και μητέρα Αυστριακή, ζει μεταξύ Στοκχόλμης και Βερολίνου. Αυτή η τριπλή ταυτότητα (ελληνική, αυστριακή, σουηδική) ήταν και ο λόγος που τελικά ξεκίνησε τη συγγραφή σε μια προσπάθεια να βρει την εσωτερική του ισορροπία.

Η εκπομπή τον συναντά στο Πότσδαμ, με αφορμή την παρουσίαση του καινούργιου του βιβλίου, με θέμα τον πατέρα του, από τους πρώτους μετανάστες της δεκαετίας του ’50 που πήγαν στη Σουηδία.

Στην Ελλάδα είναι ευρύτερα γνωστός από τα τρία μεταφρασμένα του βιβλία: «Στοκχόλμη Νουάρ», « Η αλήθεια για το Σάσα Κνις», «Ο τελευταίος Έλληνας».

Παρουσίαση: Ανταίος Χρυσοστομίδης – Μικέλα Χαρτουλάρη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας.

Παραγωγή: SYSTEM MEDIA ART A.E.