ΕΡΤ2 – Ο Κώστας Καζάκος στο «Αρχαίων Δράμα» 23.01.2018

ΕΡΤ2 – Ο Κώστας Καζάκος στο «Αρχαίων Δράμα» 23.01.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Αρχαίων Δράμα» 

kazakos

Η ΕΡΤ συνεχίζει την έρευνα για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας το νέο κύκλο της σειράς εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, στις 20:00

«Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή  – Κώστας Καζάκος

kazakos-5

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος συνομιλεί με νέους ηθοποιούς για ένα από τα πιο δύσκολα έργα του αρχαίου δράματος  -το τελευταίο του Σοφοκλή– τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», καθώς και για όλα αυτά τα έργα της αρχαιοελληνικής δραματουργίας που είναι από τη γέννησή τους νέα και επαναστατικά. Με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του Σταύρου Τσακίρη (2017), ξετυλίγεται μπροστά μας ο μύθος του Οιδίποδα.

Έχοντας πλέον φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι της ανθρώπινης δυστυχίας και εξαθλίωσης, ο Οιδίπους θα εξυψωθεί και πάλι σε ήρωα με το θάνατό του. Η τραγικότητα των ηρώων του αρχαίου δράματος πλέκεται με τις ζωές των ανθρώπων που συνεχώς προσδοκούν να δώσουν νόημα σε όλα όσα τους συμβαίνουν. Ποιοι οι συμβολισμοί του ποιήματος και οι κανόνες που πρέπει να πληροί ένα έργο Τέχνης; Τι είναι αυτό που αξίζει να υπερασπιζόμαστε μέχρι το τέλος;

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς – Δέσποινα Χαραλάμπους.

kazakos (2)