ΕΡΤ2 – Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο «Αρχαίων Δράμα» 05.12.2017

ΕΡΤ2 – Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο «Αρχαίων Δράμα» 05.12.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Αρχαίων Δράμα» 

DSC_6972

Η ΕΡΤ συνεχίζει την έρευνα για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας το νέο κύκλο της σειράς εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

DSC_6987

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη – Μιχαήλ Μαρμαρινός

Ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός συνομιλεί με νέους ηθοποιούς για τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη και για όλα όσα διακυβεύονται συνεχώς στο αρχαίο δράμα, για το μυστήριο του χορού, καθώς και για το ρυθμό του κόσμου.

DSC_6974

Η Λυσιστράτη μαζί με τις γυναίκες όλης της Ελλάδας είναι αυτή που μπορεί να λύσει έναν τρομερό πόλεμο. Ο Αριστοφάνης μας εισάγει σε μια ποιητική και πολιτική ουτοπία, θέτοντας το ερώτημα: ποιος πρέπει να διοικεί μια πόλη;

DSC_6919

Είναι μια συζήτηση για την αισθητική, την ατμόσφαιρα, την επανάσταση και για όλα αυτά που καθιστούν τον Αριστοφάνη σπουδαίο ποιητή. Τι μεσολάβησε ανάμεσα στο αρχαίο κείμενο και σε εμάς;  Ποια είναι η κρισιμότητα των σύγχρονων μεταφράσεων για την κατανόηση του κειμένου και ποιες οι παγίδες της κωμωδίας για τον ηθοποιό;

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς – Δέσποινα Χαραλάμπους.

DSC_6941