ΕΡΤ2 – Ο Νίκος Κυπουργός στο «Αρχαίων Δράμα» 30.01.2018

ΕΡΤ2 – Ο Νίκος Κυπουργός στο «Αρχαίων Δράμα» 30.01.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Αρχαίων Δράμα» 

DSC_6864

Η ΕΡΤ συνεχίζει την έρευνα για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας το νέο κύκλο της σειράς εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, στις 20:00

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη – Νίκος Κυπουργός 

Νίκος Κυπουργός (2)

Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός παρουσιάζει σε νέους ηθοποιούς ένα ποιητικό έργο με πολλές σημασίες: την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Είναι μια ηχώ ενός ανελέητου πολέμου ή ένα ξέσπασμα χαράς για την ειρήνη που έρχεται, είναι επί θύρας;

Με αφορμή τη μουσική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (2017), ο Νίκος Κυπουργός μιλάει για την τεράστια δύναμη της μουσικής που μπορεί να φωτίζει όλα όσα ο λόγος δεν θέλει ή δεν μπορεί να πει. Η Ειρήνη μιλάει μια ανήκουστη γλώσσα, ακατανόητη στους ανθρώπους, ενώ ο Πόλεμος καιροφυλακτεί.

Νίκος Κυπουργός (3)

Ο συνθέτης ξεδιπλώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μουσικού θεάτρου και τους τρόπους της μουσικής δραματουργίας. Μπορούν άραγε αυτοί οι περιορισμοί να είναι κινητοποιητικοί για τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης;

Η κωμωδία του Αριστοφάνη έχει σκοπό τόσο να σατιρίσει τη φιλοπόλεμη στάση των ανθρώπων όσο και να αφυπνίσει τους θεατές. Η Ειρήνη παραμένει σε όλες τις εποχές κάτι που συνεχώς μας διαφεύγει.

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς – Δέσποινα Χαραλάμπους.
Νίκος Κυπουργός (1)