ΕΡΤ2 – «Οι βλαβερές συνέπειες του γάμου» στο «Θέατρο της Δευτέρας» 17.12.2018

ΕΡΤ2 – «Οι βλαβερές συνέπειες του γάμου» στο «Θέατρο της Δευτέρας» 17.12.2018

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Το «Θέατρο της Δευτέρας», μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις της ΕΡΤ, άφησε τη δική του πολιτισμική σφραγίδα και τη δική του παρακαταθήκη στην ελληνική κοινωνία και στους Έλληνες τηλεθεατές.

Επί 20 και πλέον χρόνια παρουσιάστηκαν περισσότερα από 500 αξιόλογα θεατρικά έργα, ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, τα οποία αποτέλεσαν μάθημα παιδείας για ένα κοινό που διψούσε για ποιοτικό θέατρο αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το δει (κυρίως στην επαρχία).

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, κληρονομιά για τις νεότερες γενιές είναι ο αρχειακός πλούτος της ΕΡΤ, με σπουδαίες και σπάνιες παραστάσεις από κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στις 20:30 
«Οι βλαβερές συνέπειες του γάμου» του Άντον Τσέχοφ

Με τον τίτλο «Οι βλαβερές συνέπειες του γάμου» παρουσιάστηκαν από το «Θέατρο Σάτιρας» του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, στο «Θέατρο της Δευτέρας» το 1976, τα τέσσερα μονόπρακτα του Άντον Τσέχοφ: «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», «Η επέτειος», «Η αρκούδα» και «Αίτηση σε γάμο».

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας.

Τηλεσκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου.

Μετάφραση: Δώρα Λυτινάκη.

Σκηνικά-κοστούμια: Σάββας Χαρατσίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Νίκος Κάπιος, Θόδωρος Έξαρχος, Έρση Μαλικένζου, Ντίνα Κώνστα, Τάσος Ράμσης, Πάνος Αναστασόπουλος, Αθηνά Μιχαλακοπούλου, Χρήστος Καλαβρούζος.

Διάρκεια: 109΄

Υπόθεση: Στο πρώτο μονόπρακτο, ο καθηγητής (Γιώργος Μιχαλακόπουλος) μιλάει στο ακροατήριό του για τις «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» στο γάμο.

Ακολουθεί το μονόπρακτο «Η επέτειος» που διαδραματίζεται στην τράπεζα του Αντρέι Αντρέιτς Σιπούτσκιν (Θόδωρος Έξαρχος). Ο υπάλληλός του Κοσμάς Νικολάγιεβιτς Χίριν (Νίκος Κάπιος) ετοιμάζει μια έκθεση για την επέτειο της τράπεζας. Το αφεντικό του ετοιμάζει ένα γεύμα για την Επιτροπή των Συμβούλων με αφορμή τα γενέθλια της τράπεζας. Ξαφνικά, στο γραφείο του μπαίνει η αρραβωνιαστικιά του Τατιάνα (Έρση Μαλικένζου) που θέλει να τον απασχολήσει. Λίγο μετά, εισβάλει η Ναστάσια Φιοντόροβνα Μερτσούκινα (Ντίνα Κώνστα). Ο σύζυγός της και γραμματέας της Δημαρχίας έχει πρόβλημα υγείας και η Μερτσούκινα ζητά τη βοήθεια του τραπεζίτη Σιπτσούκιν. Εκείνος, θέλοντας να την ξεφορτωθεί, της δίνει χρήματα αλλά εκείνη επιμένει να τον ενοχλεί, ζητώντας του να επαναπροσλάβει το σύζυγό της στη Δημαρχία. Ο Σύμβουλος της Επιτροπής (Τάσος Ράμσης) διαπιστώνει πως έρχεται σε λάθος στιγμή και ανακοινώνει πως θα έρθει κάποια άλλη στιγμή.

Στο τρίτο μονόπρακτο με τίτλο «Η αρκούδα» παρακολουθούμε μια νεαρή χήρα την Έλενα Ιβάνοβνα Πόποβα (Αθηνά Μιχαλακοπούλου) στο δράμα που βιώνει από το χαμό του συζύγου της. Κάποια στιγμή την ενοχλεί ο Γκριγκόρι Στεπάνοβιτς Σμιρνόφ (Χρήστος Καλαβρούζος) που της ζητά να αποπληρώσει τα χρέη του άνδρα της. Εκείνη αναβάλλει την πληρωμή του, αλλά ο Σμιρνόφ επιμένει να πληρωθεί. Την προκαλεί σε μονομαχία με όπλα, καθώς δεν πιστεύει στην ύπαρξη του ασθενούς φύλου. Τελικά, δεν μπορεί να μονομαχήσει, αφού όπως της αποκαλύπτει είναι ερωτευμένος μαζί της και την αγαπά. Της ζητά να τον παντρευτεί και εκείνη δέχεται!

Στο τέταρτο και τελευταίο μονόπρακτο, ο Ιβάν Βασίλεβιτς Λομόφ (Γιώργος Μιχαλακόπουλος) κάνει μια «Αίτηση σε γάμο» προς τη Ναταλία Στεπάνοβα (Ντίνα Κώνστα), κόρη του Στεπάν Στεπάνοβιτς Τσιμπούκοφ (Νίκος Κάπιος). Οι δύο γειτονικές οικογένειες έχουν κτηματικές και οικονομικές διαφορές. Αρχικά έρχονται σε αντιδικία, αλλά στο τέλος τα δύο παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παρά τις μικροδιαφορές.