ΕΡΤ2 – ΠΑΙΔΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Ο δρόμος προς το σχολείο: 199 μικροί ήρωες»...

ΕΡΤ2 – ΠΑΙΔΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Ο δρόμος προς το σχολείο: 199 μικροί ήρωες» 08.03.2019

ΠΑΙΔΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 199 ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ
(199 Litle Heroes)
 «Ελλάδα» & «Αργεντινή»
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στις 20:30

Μια μοναδική σειρά ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2013, καλύπτει ολόκληρη την υδρόγειο και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Σκοπός της είναι να απεικονίσει ένα παιδί από όλες τις χώρες του κόσμου, με βάση την καθημερινή διαδρομή του προς το σχολείο.

Ο «δρόμος προς το σχολείο», ως ο «δρόμος προς την εκπαίδευση» έχει επιλεγεί ως μεταφορά για το μέλλον ενός παιδιού. Η σειρά αυτή δίνει μια φωνή στα παιδιά του κόσμου, πλούσια ή φτωχά, άρρωστα ή υγιή, θρησκευόμενα ή όχι. Μια φωνή που σπάνια ακούμε. Θέλουμε να μάθουμε τι τα παρακινεί, τι τα προβληματίζει και να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για τις σκέψεις τους, δημιουργώντας έτσι ένα ποικίλο μωσαϊκό του κόσμου, όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια των παιδιών. Των παιδιών που σύντομα θα λάβουν στα χέρια τους την τύχη του πλανήτη.

Εστιάζει στη σημερινή γενιά παιδιών ηλικίας 10 έως 12 ετών, με τις ευαισθησίες τους, την περιέργειά τους, το κριτικό τους μάτι, την ενσυναίσθησή τους, το δικό τους αίσθημα ευθύνης. Ακούμε τι έχουν να πουν και προσπαθούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια, μέσα από τη δική τους άποψη.

Οι ιστορίες των παιδιών είναι ελπιδοφόρες, αισιόδοξες, προκαλούν όμως και τη σκέψη μας. Οι εμπειρίες και οι φωνές τους έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους, κάτι που τα συνδέει βαθιά, με μια αόρατη κλωστή που περιβάλλει τις ιστορίες τους. Όσα μας εκμυστηρεύονται, όσα μας εμπιστεύονται, όσα σκέφτονται και οραματίζονται, δημιουργούν έναν παγκόσμιο χάρτη της συνείδησης, που σήμερα χτίζεται εκ νέου σε όλο τον κόσμο και μας οδηγεί στο μέλλον, που οραματίζονται τα παιδιά.

A Gemini Film & Library / Schneegans Production

Executive producer: Gerhard Schmidt, Walter Sittler

Συμπαραγωγή για την Ελλάδα: Vergi Film Productions

Παραγωγός: Πάνος Καρκανεβάτος

Ελλάδα Σκηνοθεσία: Ε. Δημητρακοπούλου

Αργεντινή – Σκηνοθεσία: Sigrid Klausmann