ΕΡΤ2 – ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ «Μανόλης Αναγνωστάκης: Δεκαπέντε και μία κινούμενες εικόνες» 23.06.2018

ΕΡΤ2 – ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ «Μανόλης Αναγνωστάκης: Δεκαπέντε και μία κινούμενες εικόνες» 23.06.2018

23/6/2005 – ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
«Μανόλης Αναγνωστάκης:
Δεκαπέντε και μία κινούμενες εικόνες»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, στις 22:00

Το 2007, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη (23  Ιουνίου 2005), η εκπομπή «Παρασκήνιο» συνέλεξε όλες σχεδόν τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εικόνες του ποιητή.

Ερασιτεχνικές οικογενειακές λήψεις των αρχών της δεκαετίας του ’60, πλάνα από την πολιτική του δράση, από τιμητικές εκδηλώσεις γι’ αυτόν, από παρουσιάσεις βιβλίων του. Άγνωστες συνεντεύξεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και απαγγελίες ποιημάτων του από τον ίδιο.

«Το πιο τίμιο η μορφή του» λέει ο Καβάφης. Παραφράζοντας τον στίχο θα μπορούσε να πει κανείς «το πιο τίμιο η φυσική του παρουσία, η ζωντανή εικόνα του».

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης «ζωντανός» στο «Παρασκήνιο», σα να έχουν συλλάβει οι λήψεις αυτές το φως που εξέπεμπε.

Ελάχιστες κινούμενες εικόνες έχουν καταγράψει τους παλαιότερους συγγραφείς και σχεδόν καθόλου τους πιο σημαντικούς απ’ αυτούς. Υπήρχε μια καχυποψία, μια δαιμονοποίηση του Μέσου που τους απομάκρυνε απ’ αυτό. Αν ψάξει όμως κανείς στο κινούμενο υλικό του τέλους του 20ού αιώνα σίγουρα θα βρει, λίγες έστω, εικόνες που τους κατέγραψαν. Είναι καιρός οι εικόνες αυτές να ενταχθούν στην εργοβιογραφία των συγγραφέων και να αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τους μελλοντικούς μελετητές τους.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λάκης Παπαστάθης.

Μοντάζ: Σταύρος Κτόρης.