ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Το Γραφείο Συνοικεσίων» 16.11.2017

ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Το Γραφείο Συνοικεσίων» 16.11.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ   

Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού

«Το Γραφείο Συνοικεσίων»

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, στις 20:00

grafeio_sunoikesiwn4

Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

«Ο έρωτας είναι θέμα Φυσικής, ο γάμος είναι θέμα Χημείας» ~Alexandre Dumas, Γάλλος συγγραφέας.

Ο επιτυχημένος γάμος, μεταπολεμικά, ορίζει την απόλυτη ενσάρκωση του «ελληνικού ονείρου».

Με δεδομένο ότι οι αναταράξεις του συναισθήματος που προκαλεί ο έρωτας κάθε άλλο παρά αποτελούσαν ορθό οδηγό επιλογής συντρόφου, η προξενήτρα αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της «μεθοδευμένης» συναλλαγής! Έτσι, σταδιακά, μετατρέπεται στο πιο σεβαστό πρόσωπο της γειτονιάς, επιστρατεύοντας την πειθώ της, μεταφέροντας εκατέρωθεν τις απαιτούμενες πληροφορίες και, εν τέλει, ενώνοντας τα ζευγάρια στο όνομα της «ιερής συμμαχίας» των δύο φύλων.

grafeio_sunoikesiwn2

Τα χρόνια περνούν, η κοινωνία και οι απαιτήσεις της αλλάζουν και η προξενήτρα αντικαθίσταται από τα πρώτα γραφεία συνοικεσίων, έναν τόπο γνωριμιών όπου με απόλυτη εχεμύθεια, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα συντελείται η «ανώτερη ένωση» των άλλοτε ασύμπτωτων κόσμων! Ευκατάστατοι κύριοι, εμφανίσιμες δεσποινίδες, μορφωμένοι και καλοστεκούμενοι νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που αναζητούν συντροφιά (με καλό σκοπό) συμμετέχουν σε ένα δίκτυο που υπηρετεί πιστά και αδιάκοπα την ιδέα του «ιδανικού συζυγικού μοντέλου».

Οι, αεικίνητοι, ιδιοκτήτες των γραφείων συνοικεσίων εκπληρώνουν αυτό που οι συνθήκες της ζωής δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν για τους ενδιαφερόμενους: να τους φέρουν σε επαφή με το άλλο τους μισό, εκείνο, δηλαδή, που συνδυάζει τον έρωτα με τις αντικειμενικές προϋποθέσεις.

Σήμερα, όπου οι γνωριμίες έχουν μεταφερθεί από τα μπαρ στο διαδίκτυο, τα γραφεία συνοικεσίων επιμένουν να υπάρχουν σε πείσμα των καιρών και εκείνων που τα θεωρούν παλιομοδίτικα και ξεπερασμένα «στέκια».

Η εκπομπή επισκέπτεται κάποια απ’ αυτά, συνομιλεί με τους σύγχρονους προξενητάδες και γνωρίζει ερωτευμένα ζευγάρια που αφηγούνται ιστορίες έρωτα και βαθιάς αγάπης!

grafeio_sunoikesiwn3

Στην εκπομπή μιλούν, με αλφαβητική σειρά, οι: Ελευθέριος Αλεξάκης (διευθυντής Ερευνών Κέντρου Λαογραφίας – πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας), Ευάγγελος Αυδίκος (καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Λουίζα Βογιατζή (ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια), Δήμητρα Δριμάλα (νοσηλεύτρια), Βέρα Καλογεροπούλου (Οίκος Νυφικών «Γιώτα Καλογεροπούλου), Γιώτα Καλογεροπούλου (Οίκος Νυφικών «Γιώτα Καλογεροπούλου»), Καίτη Καμπίτση (οικονομολόγος), Νάντια Καφφετζή (φοιτήτρια Νομικής), Βασιλική Κολοκοτρώνη (ζωγράφος), Γεώργιος Κολοκοτρώνης-Πάππας (Γραφείο Συνοικεσίων Πάππας – πρόεδρος Γραφείων Συνοικεσίων), Θοδωρής Κολοκοτρώνης (μουσικοσυνθέτης), Νάγια Κωστιάνη (δημοσιογράφος), Αικατερίνη Λούη (ιδιοκτήτρια Γραφείου Συνοικεσίων «Λούης»), Παύλος Ναλμπάντης (μουσικός), Αριστείδης Παρασχάκης (διακοσμητής), Κατερίνα Σακάζι (οικιακά), Νίκη Σκούρτα (κοινωνιολόγος), Λεωνίδας Οικονόμου (αναπληρωτής καθηγητής Ανθρωπολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αντιγόνη Πάντα-Χάρβα (δημοσιογράφος), Κίμωνας Τσακίρης (σκηνοθέτης), Φροίξος Φυντανίδης (δημοσιογράφος).

Έρευνα αρχειακού υλικού: Χρυσηίδα Τριανταφύλλου, Λουίζα Σολομών-Πάντα.

Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη.

Έρευνα-οργάνωση παραγωγής: Χριστιάννα Φινέ.

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.

Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.

Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας-Β΄ κάμερα: Αλέξης Ιωσηφίδης. 

Β΄ κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης.

Ηχοληψία: Λευτέρης Καμπαλώνης.

Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης.

Μοντάζ: Χρήστος Γάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar.

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαρίνα Δανέζη.

Παραγωγή: ΕΡΤ.