ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Το Πεδίον του Άρεως» 17.07.2020

ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Το Πεδίον του Άρεως» 17.07.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ   
Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
 Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, στις 20:00
«Το Πεδίον του Άρεως»

Το μεγαλύτερο πάρκο της πρωτεύουσας. Ένας δημόσιος χώρος 300  στρεμμάτων, που φιλοξενεί κάθε μέρα τους κατοίκους της πόλης στην καταπράσινη αγκαλιά του.

Το Πεδίον του Άρεως, που σχεδιάζεται το 1934 με βασικό σκοπό να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, αποτελεί ένα τοπόσημο με ειδικό και σημαίνον ιστορικό βάρος, επιβλητικό όσο και τα σπουδαία μνημεία που φιλοξενεί στους κήπους του. Δεν ορίζει απλώς έναν τόπο μνήμης και συνδιαλλαγής των πολιτών με τους ένδοξους προγόνους τους, αλλά λειτουργεί και ως χώρος ανάπαυσης, άθλησης, ψυχαγωγίας, συντροφικότητας, περισυλλογής, επικοινωνίας.

Το Πάρκο μοιάζει με βαλβίδα αποσυμπίεσης, μια πράσινη όαση απέναντι στο μονότονο και τσιμεντένιο αστικό τοπίο αλλά και ένας μαγνήτης που έλκει ετερόκλητα στοιχεία, τα οποία ωστόσο συνυπάρχουν αρμονικά, όπως άλλωστε ορίζουν οι αξίες ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου. Παιδιά που παίζουν, ηλικιωμένοι και ερωτευμένα ζευγάρια που περιπατούν, άνθρωποι που αθλούνται, αλλά και μετανάστες που εκδράμουν με τις οικογένειές τους ή παίζουν παιχνίδια της πατρίδας τους, συνθέτουν μια πολύχρωμη και γοητευτική ανθρωπογεωγραφία.

Από την άλλη, το πολυμορφικό «Πεδίον του Άρεως» έχει φιλοξενήσει από εκρηκτικές συναυλίες και πολυπληθείς προεκλογικές συγκεντρώσεις, μέχρι Εκθέσεις Βιβλίου, εικαστικά δρώμενα αλλά και τις ξέγνοιαστες, αξέχαστες βραδιές του «Green Park» και του θρυλικού «Άλσους» του Γιώργου Οικονομίδη, που είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον χώρο του Πάρκου.

Το Πεδίον του Άρεως μετασχηματίζεται, γνωρίζει ένδοξες και άδοξες μέρες, παρατηρεί τα χρόνια να περνούν, τις εποχές να αλλάζουν, τις γενιές των επισκεπτών να διαδέχονται η μία την άλλη και συνδιαλέγεται με τους επισκέπτες του. Πάντα όμως, παραμένει στη συνείδηση των επισκεπτών του, ένα οικείο καταφύγιο, που μέσα του φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται τα νιάτα, οι αναμνήσεις, η νοσταλγία  και η χαμένη αθωότητα.

Ξεναγοί της εκπομπής σ’ αυτή τη βόλτα μας στο Πεδίον του Άρεως είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Λίζα Ελευθεριάδου (δικηγόρος, κάτοικος περιοχής), Φιλίτσα Καραμαούνα (γεωπόνος – εντομολόγος), Κατερίνα Κατσορίδου-Ελευθεριάδου (μόνιμος κάτοικος περιοχής), Γιώργος Κωνσταντίνου (ηθοποιός), Μαρία Μαυρομμάτη-Χατζηαλεξίου, Ανδρέας Μπαρμπούτσης (γεωπόνος – MSc αρχιτεκτονικού τοπίου), Μανώλης Μπαχλιτζανάκης (κάτοικος περιοχής), Κωνσταντίνα Ντακόλια (ιστορικός Τέχνης), Χρυσούλα Παπαδοπούλου – Κατσορίδου (μόνιμος κάτοικος περιοχής), Σοφία Παρασκευοπούλου (αρχιτέκτων μηχανικός – υπεύθυνη μελέτης), Άννυ Πλατανιώτη (αρχιτέκτων), Νίκος Σχοινάς (γεωπόνος, πρώην διευθυντής Πάρκου), Γιάννης Τσιούμας (οδοντίατρος), Δήμητρα Τσιούρβα (κοινωνιολόγος), Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη), Κώστας Χατζής (τραγουδοποιός).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης

Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου

Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης

Μίξη ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης

Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη

Έρευνα αρχειακού υλικού-οργάνωση παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού

Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger

Σχεδιασμός τίτλων αρχής / Motion Graphics: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2020