ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 06 & 14.05.2019

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 06 & 14.05.2019

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 MAΪΟΥ 2019

…………………………………………………………………………….

16.30 ΓΡΑΦΗ ΚΑΘΑΡΗ  W

17.30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) GR

«Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ» (VISIONARIES: ROBERT KIRKMAN’S SECRET HISTORY OF COMICS»

«Η πόλη των ηρώων» (City of Heroes)

18.30 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ»  GR

19.30 ΤΕΤΡΑΔΙΑ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ   W

20.00 ΣΑΝ ΜΑΓΕΜΕΝΟΙ… W

20.30 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ  W

22.30 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «FARGO» GR

23.30 ΝΤΟΚ. gr (E)  GR  

«Teriade» (Τεριάντ) ● 

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Στρατή Ελευθεριάδη-Τeriade, παραγωγής 2016.

Σκηνοθεσία: Σίμος Κορεξενίδης.

Δημοσιογραφική έρευνα: Σίμος Κορεξενίδης, Βαρβάρα Γκιγκιλίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Παύλος Αβαγιανός, Γιώργος Χρυσαφάκης, Κώστας Σταμούλης.

Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης.

Μουσική: Δραμαμίνη.

Μετάφραση (Αγγλικά): Ντέση Βερβενιώτου.

Μετάφραση (Γαλλικά): Άννα-Μαρία Λυρή.

Οργάνωση παραγωγής: Βαρβάρα Γκιγκιλίνη.

Διάρκεια: 74΄

Υπόθεση: Ο Τεριάντ ήταν Λέσβιος τεχνοκρίτης και διάσημος εκδότης βιβλίων Τέχνης (VERVE, Cahiers d’Art, Minotaure), που ανέδειξε τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και υπήρξε φίλος των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζιακομέτι, Λεζέ, Λε Κορμπιζιέ, Μπρακ, Ελύτη, Ελιάρ, Μιγιό, Τσαρούχη, Μπρεσόν και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών. Είχε τιμηθεί, επίσης, από τη Γαλλική Ακαδημία ως «Ιππότης των Τεχνών» και ήταν ιδρυτής δύο μουσείων στη Λέσβο, εκείνων του «Θεόφιλου» και του «Mουσείου-Βιβλιοθήκης Τεριάντ».

«Η διαδικασία κινηματογράφησης του ντοκιμαντέρ “Teriade” κράτησε πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ανακαλύψαμε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι έχει κάνει. Τον αγαπήσαμε και αυτό θέλαμε να μεταφέρουμε στο ντοκιμαντέρ», εξήγησε ο σκηνοθέτης Σίμος Κορεξενίδης στη συνέντευξη Τύπου για την προβολή του στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο ντοκιμαντέρ, με μοντάζ που συνδυάζει ιδανικά τις συνεντεύξεις όλων όσων μοιράζονται τις σκέψεις και τις αναμνήσεις τους για τον Τεριάντ μπροστά στην κάμερα, πλούσιο αρχειακό υλικό και την αποτύπωση έργων μεγάλων καλλιτεχνών από την πλούσια συλλογή του διάσημου κριτικού.

Σκοπός των συντελεστών του ντοκιμαντέρ είναι αφενός να κάνουν γνωστό το έργο της μεγάλης αυτής μορφής του εικαστικού γίγνεσθαι της εποχής του που ένωσε όλα τα «ιερά τέρατα» της Τέχνης στο Παρίσι κι αφετέρου να γνωστοποιήσουν την ύπαρξη αυτού του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Τεριάντ που είναι το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα (Αύγουστος 1979).

Στο ντοκιμαντέρ, για τον Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ μιλούν οι: Κώστας Μανιατόπουλος (ζωγράφος- διευθυντής Μουσείου-Βιβλιοθήκης Τεριάντ), Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Κατερίνα Κοσκινά (διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), Κατερίνα Καμάρα (γενική γραμματέας Μακεδονικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης), Νίκη Τσαρούχη-Γρυπάρη (διευθύντρια Μουσείου Τσαρούχη), Dominique Szymusiac (πρώην διευθύντρια Μουσείου Matisse @ Cateau Cambresis), Κωστής Ιωάννου (ανιψιός του Οδυσσέα Ελύτη) κ.ά.

Νυχτερινές επαναλήψεις

00:50 Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ (Ε) ημέρας  GR

01.40 ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ (Ε) ημέρας W

02.10 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Ε) ημέρας W

02:40 ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ (Ε) ημέρας W

03:10 ΓΡΑΦΗ ΚΑΘΑΡΗ (Ε) ημέρας  W

04:10 ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ (Ε) ημέρας  W

05:10 ΟΙ ΦΥΛΕΣ (Ε) ημέρας 

06:05 ΟΙ ΕΞΙ ΑΔΕΛΦΕΣ (Ε) ημέρας 

ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2019

……………………………………………………………………………………………

08.00 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Ε)  W

          14 MAΪΟΥ 1920: ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

08.30 ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ (Ε)   W

«Η ιστορία της Ένωσης της Θράκης με την Ελλάδα»

Θράκη (Δυτική). Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Ο οθωμανικός έλεγχός της διήρκεσε μέχρι και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1912, καταλήφθηκε από τις βουλγαρικές δυνάμεις. Καίτοι απελευθερώθηκε από τις ελληνικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (10 Αυγούστου του 1913), ξαναπέρασε στα χέρια της Βουλγαρίας.

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπογράφτηκε η Συνθήκη του Νεϊγί, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία ως μεγάλη ηττημένη παραιτήθηκε όλων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της μεσημβρινής δυτικής Θράκης, η διοίκηση της οποίας ανατέθηκε προσωρινά σε μια Διασυμμαχική Διοίκηση, με κυβερνητικό αντιπρόσωπο τον Χαρίσιο Βαμβακά, στενό συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στις 14 Μαΐου 1920 η 9η Μεραρχία Σερρών, με διοικητή τον στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη κατέλαβε τις διαβάσεις προς τη Βουλγαρία και συγκεντρώθηκε στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή). Ακολούθησε η υποστολή της γαλλικής σημαίας και η έπαρση της ελληνικής από τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν.

Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδωσε την κυριαρχία της Θράκης στην Ελλάδα.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος (καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης), Εμμανουήλ Βαρβούνης (καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης).

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σοφιανόπουλος.

Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας-ηχοληψία: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Μοντάζ:  Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική: Πέννυ Μπινιάρη.

Επιστημονικός συνεργάτης: Χρυσούλα Δαβίλλα.

Αφήγηση: Ρεγγίνα Παντελίδη.

09.30 ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

……………………………………………………………………………………………

Τέλος, σημειώνεται ότι καλεσμένος στην εκπομπή «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ» την ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΪΟΥ  2019 στις 23:30 είναι ο Γιώργος Κιμούλης (W)