ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 24 & 27.06.2017

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 24 & 27.06.2017

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2

ΣΑΒΒΑΤΟ, 24/6/2017

—————————

11:00 DUO FINA

11:45 ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ (Ε) – W

(24/6/1881 – Eπέτειος – Aφιέρωμα)

«H απελευθέρωση της Άρτας»

Στις 28 Μαρτίου 1881, ανακοινώνεται έπειτα από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και λωρίδας της Ηπείρου μέχρι και της Άρτας στο ελληνικό κράτος. Οι Τούρκοι αποχωρούν από την Άρτα προς την τουρκοκρατούμενη Ήπειρο. Το ιστορικό γεφύρι της Άρτας καθορίζει τα σύνορα των δύο πλευρών. Η πόλη γίνεται ελληνική, όμως ο κάμπος της Άρτας παραμένει υπό τους Οθωμανούς μέχρι το 1912, οπότε απελευθερώνεται χάρη στην προέλαση του ελληνικού στρατού. Τότε, ενσωματώνεται στην Ελλάδα όλη η Ήπειρος.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Γιάννης Καλπούζος (συγγραφέας), Ηλίας Σκουλίδας (ιστορικός, ΤΕΙ Ηπείρου), Αγγελική Κολιού (αντιπρόεδρος Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς»), Τάκης Κολιούλης (τ. διευθυντής μέσης εκπαίδευσης).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Μουσική: Τίμος Χατζηιωάννου.

Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης.

Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Παραγωγή: ΕΡΤ.

12:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

——————————

ΣΗΜ: Το ξένο ντοκιμαντέρ «CHILDREN OF THE WORLD» (Ε) δεν θα μεταδοθεί. Στη θέση του, στις νυχτερινές επαναλήψεις (02:30), θα μεταδοθεί η εκπομπή «ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ».

 

ΤΡΙΤΗ, 27/6/2017

—————————

19:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

21:00 ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ (Ε) – W

(26/6/1913: Απελευθέρωση της Καβάλας & 29/6/1913 Απελευθέρωση Σερρών)

«Η απελευθέρωση της Μακεδονίας» – Β΄ μέρος

«Με δέκα στρατιώτες εξώρμησα μαζί με τους άλλους και όταν πια οι Βούλγαροι φεύγανε απ’ όλην την γραμμήν έμπαινα πρώτος στο Κιλκίς και εξησφάλισα μια σχολή καλογραιών και κάτι αποθήκες. Στο βουλγαρικό στρατηγείο βρήκα το όπλο του σκοπού αφημένο στην πόρτα και τραπέζι με ζεστό φαΐ στρωμένο απάνω. Στα καφενεία τα μπρίκια του καφέ στην φωτιά και τους φούρνους γεμάτους ψωμιά. Όλα έδειχναν πως οι Βούλγαροι ποτέ δεν πίστευαν πως δεν θα νικούσαν και πως μεις θα μπαίναμε στο Κιλκίς». Διαβάζουμε στο «Ημερολόγιο Πολέμου 1912-1913» του Σαμιώτη οπλίτη Μανώλη Σοφούλη.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μιλούν οι: Νικόλαος Ρουδομέτωφ (πρόεδρος του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας), Γεώργιος Κουτζακιώτης (ιστορικός, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Ευστράτιος Δορδανάς (επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Ιάκωβος Μιχαηλίδης (αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ), Βασίλειος Νικόλτσιος (διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα), Βλάσης Βλασίδης (επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο  Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής.

Συμπληρωματικά γυρίσματα: Κυριάκος Γκίκας.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Επιστημονικοί συνεργάτες: Νικόλαος Μισολίδης, Παναγιώτης Πανουτσόπουλος.

Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης, Ρεγγίνα Παντελίδη.

Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική: Τιμολέων Χατζηιωάννου.

Μουσικοί: Φωκάς Μουρτζάκης  (ποντιακή λύρα), Κωνσταντίνος Λιόντος  (κλαρίνο), Αχιλλέας Δαντίλης (πλήκτρα).

22:00 ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

——————————

ΣΗΜ: Η εκπομπή «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ» (Ε) δεν θα μεταδοθεί. Στη θέση της, στις νυχτερινές επαναλήψεις (05:00), θα μεταδοθεί η εκπομπή «ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ».

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η ξένη ταινία «ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ», που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 26/6/2017, στις 22:15, από την ενότητα «ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ», έχει σήμα .