ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 26.10- 06.11.2019

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 26.10- 06.11.2019

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/10/2019

———————————————————————————————–

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

———————————————————————————————–

02:45 ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΜΕΡΝΤΟΧ (Ε) ημέρας

03:30 ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ (Ε) ημέρας 

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΩΡΑ

03:30 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ (Ε) ημέρας

04:30 SELFIE (Ε) ημέρας

05:37 ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (Ε)   Κ8 W

06:00 ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ (Ε) ημέρας  

———————————————————————————————–

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/10/2019

—————————–

12:00 ΣΤΑ ΑΚΡΑ (Ε): «ΣΠΥΡΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ»

13:30 ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ (Ε): «ΗΜΕΡΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» Κ8  W

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο προβάλλεται μια σύνθεση οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα. Αρχικά παρουσιάζονται πλάνα από την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και την ανάρτηση της ιταλικής και ναζιστικής σημαίας στην Ακρόπολη. Ακολουθούν πλάνα κεντρικών αθηναϊκών κτηρίων που επιτάχθηκαν από τις δυνάμεις Κατοχής. Επίσης, προβάλλονται σκηνές της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι συγκοινωνίες με τα τραμ και τα γκαζοκίνητα λεωφορεία, το συσσίτιο και ο λιμός που εξολόθρευσε τον άμαχο πληθυσμό της πόλης με πλάνα από την περισυλλογή νεκρών από τους δρόμους, την περίθαλψη παιδιών και ενηλίκων εξασθενημένων από την ασιτία.

Ακόμη, περιλαμβάνονται πλάνα από το ανατιναγμένο κτίριο της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης (ΕΣΠΟ) από την ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων) και από τις απεργίες και διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Αθήνα. Τέλος, προβάλλονται πλάνα από τις εκτελέσεις Ελλήνων αγωνιστών δι’ απαγχονισμού, αλλά και από παρελάσεις των Ταγμάτων Ασφαλείας μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σημαντικό στοιχείο για το οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό του επεισοδίου είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κινηματογραφικών λήψεων που αναφέρονται στην Αθήνα κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής πραγματοποιήθηκαν από τον Άγγελο Παπαναστασίου.

Με μια μηχανή λήψης 16 χιλιοστών ο Άγγελος Παπαναστασίου κινηματογράφησε με μυστικότητα κατά τη διάρκεια της Κατοχής σκηνές από την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά κυρίως τις βαναυσότητες των κατακτητών εις βάρος τους.

Η αξία των λήψεων αυτών καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη της Νυρεμβέργης.

Σκηνοθεσία: Ομάδα Cinetic.

Έρευνα: Γ. Ζεβελάκης.

Σπικάζ: Δημήτρης Καταλειφός, Υβόννη Μαλτέζου.

Κείμενα: Λάκης Παπαστάθης, Μαριάννα Κουτάλου.

Ιστορικός σύμβουλος: Ματίνα Μαυρονικόλα.

Μουσική επιμέλεια: Τάκης Χατζόπουλος.

Μοντάζ: Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Βίντεο μοντάζ: Δήμητρα Κόλλια.

Οπερατέρ: Χρήστος Τσότσος.

Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Ηλιόπουλος. Μιξάζ: Λεωνίδας Δρογκάρης.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 1990.

Εκτέλεση παραγωγής: Cinetic.

14:00 ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (Ε): «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ» Κ8  W

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2002, το οποίο αναφέρεται στη ζωή και στο έργο της μεγάλης ηθοποιού του θεάτρου Ελένης Παπαδάκη.

Η ιστορία της δεν είναι ευρύτερα γνωστή σήμερα. Στην εποχή της όμως, τις δεκαετίες ’30  και ’40, ήταν από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του θεάτρου. Φανατικοί θαυμαστές της συνωστίζονταν στο Εθνικό Θέατρο της χρυσής εποχής, για να την παρακολουθήσουν. Γιατί εκτός από σπουδαία ηθοποιός, υπήρξε και μία εντυπωσιακή και πολύ ιδιαίτερη γυναίκα, που «ξέφευγε» απόλυτα από το πνεύμα της εποχής της. Όσοι την έχουν δει να παίζει συμφωνούν πως το παίξιμό της δεν είχε ούτε προηγούμενο, ούτε επόμενο. Και αυτό, τη στιγμή που συνυπήρχε με «ιερά τέρατα», όπως η Παξινού, η Βάσω Μανωλίδου, ο Βεάκης, ο Μινωτής, η Αλκαίου, ο Γληνός κ.ά. Άλλωστε, όταν την είδαν για πρώτη φορά στη σκηνή, τόσο η Κοτοπούλη όσο και η Κυβέλη, αναγνώρισαν στο πρόσωπό της τη μεγάλη διάδοχό τους. Όμως, όταν βρέθηκε στην κορύφωσή της, μόλις στα 41 της χρόνια, έμελλε να βρει τραγικό και αποτρόπαιο θάνατο, την περίοδο των Δεκεμβριανών. Η σχέση της με τον κατοχικό πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη, αλλά και ο βαθύτερος φθόνος που προξενούσε μια φυσιογνωμία όπως η δική της, ήταν αρκετά για να την οδηγήσουν στο φρικτό τέλος της. Παρά το ότι αποδεδειγμένα έσωσε πολλούς πατριώτες από τα χέρια των Γερμανών, χρησιμοποιώντας την επιρροή της στον Ράλλη, κατηγορήθηκε ως συνεργάτης των κατακτητών. Μετά την απελευθέρωση και ενώ πλέον ο Εμφύλιος είχε ουσιαστικά αρχίσει, το Σωματείο Των Ηθοποιών τη διέγραψε ως συνεργάτη του εχθρού. Και κάποια στελέχη του ΕΛΑΣ, που τότε έλεγχε μεγάλο μέρος της Αθήνας, τη συνέλαβαν και την εκτέλεσαν με φρικιαστικό τρόπο στις εγκαταστάσεις της ΟΥΛΕΝ. Το ΚΚΕ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, όμως το έγκλημα αυτό βάραινε για πολλές δεκαετίες την Αριστερά, ακόμα και μετά τη Μεταπολίτευση. Η Παπαδάκη υπήρξε το πιο άδικο θύμα του Εμφυλίου και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη απώλεια του ελληνικού θεάτρου.

Για τη θεατρική της πορεία, την εποχή της, την ιδιαίτερη προσωπικότητά της και το τραγικό της τέλος, μιλούν ο Μάριος Πλωρίτης, που την παρακολούθησε σε όλες τις μεγάλες της θεατρικές στιγμές, ο Τίτος Βανδής, που έπαιξε μαζί της και ανήκε από τότε στις τάξεις του ΚΚΕ, καθώς και ο Πολύβιος Μαρσάν, παλαιός Αθηναίος που συνδέθηκε φιλικά με την οικογένειά της και έγραψε ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο για τη ζωή της Ελένης Παπαδάκη.

Σκηνοθεσία-έρευνα-κείμενα: Ηλίας Γιαννακάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς.

Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά.

Αφήγηση-μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος.

Εκτέλεση παραγωγής: Cinetic.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

15:00 ΟΙ ΕΞΙ ΑΔΕΛΦΕΣ (Ε) Κ8 W

———————————————————————————————–

ΣΗΜ: Τα παιδικά προγράμματα («SPIRIT», «ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ», «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ») δεν θα μεταδοθούν.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/11/2019

—————————

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

—————————————

03:30 ΣΤΑ ΑΚΡΑ (Ε) ημέρας 

04:30 ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΜΕΡΝΤΟΧ (Ε) ημέρας

05:20 ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ (Ε) ημέρας

06:15 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ (Ε) ημέρας

07:00 ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ (Ε) ημέρας

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/11/2019

—————————-

07:30 ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ (Ε) (Αλλαγή ώρας)

08:00 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 

11:00 Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ (Ε) (Αλλαγή ώρας) 

11:30 ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟ 

——————————–

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/11/2019

—————————–

22:00 FARGO 

23:00 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ (Αλλαγή ώρας)

«ΤΣΑΪ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ»

01:40 Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (Ε): «Αφιέρωμα στο Καστελλόριζο» (Αλλαγή ώρας)

——————————–

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

————————————–

03:30 Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ (Ε) ημέρας

04:30 ΟΙ ΕΞΙ ΑΔΕΛΦΕΣ

————————————–

ΣΗΜ: Ο πρόλογος της Κινηματογραφικής Λέσχης δεν θα μεταδοθεί.