ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 28.03 & 11.04.2018

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 28.03 & 11.04.2018

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τετάρτη 28/3/2018, στις 20:00, από την εκπομπή «ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ» (Ε) θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο: «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ». 

spiti5

«Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά» (Άντον Τσέχοφ, συγγραφέας)

Ηθοποιοί: οι μίμοι, οι άλλοτε αποσυνάγωγοι, οι θεατρίνοι, τα «περιπλανώμενα μπουλούκια». Είναι εκείνοι που ζουν πολλές ζωές χωρίς να πληρώνουν το τίμημα που η κάθε μία απ’ αυτές κουβαλά μαζί της.

Για τη συντηρητική ελληνική κοινωνία το επάγγελμα του ηθοποιού θεωρούταν κατακριτέο. Μόλις τη δεκαετία του ’30 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έπειτα από το σχετικό αίτημα δέχεται να εκδώσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού. Έτσι, δημιουργούνται οι πρώτες σχολές Δραματικής Τέχνης και εκδίδεται αυτόματα το εισιτήριο στο όνειρο!  Έκτοτε από το θεατρικό σανίδι, το κινηματογραφικό πανί και το τηλεοπτικό κουτί παρελαύνουν εκείνοι που «παίζουν τη ζωή» και ζουν μέσα από την πιστή αναπαράστασή της.

spiti3

Ελεύθερα πνεύματα, που αντιτίθενται στα στερεότυπα και στην αβεβαιότητα του επαγγέλματός τους, πιστοί υπηρέτες της Τέχνης, αφηγητές της λύπης, της χαράς, του δράματος, εκφραστές της λύτρωσης, εκπρόσωποι της κάθαρσης. Πολλοί απ’ αυτούς συχνάζουν στο «Σπίτι του Ηθοποιού», το δικό τους στέκι, το «στολίδι» της Αθήνας, όπως το αποκαλούν οι γείτονες της Αλκαμένους. Εκεί στεγάζονται αναμνήσεις, εξομολογούνται ανείπωτα μυστικά, εκφράζονται προβληματισμοί, αγωνίες και γεννιούνται όνειρα καλλιτεχνικά. Αυτά που τρέφουν και νοηματοδοτούν την ύπαρξη ενός ηθοποιού.

spiti2

Τραγούδια, καλλιτεχνικά δρώμενα και συναισθηματικές μαζώξεις, όλα χωράνε εδώ. «Το Σπίτι του Ηθοποιού» ορίζει ένα καλλιτεχνικό καταφύγιο, έναν τόπο συνάντησης, έναν χώρο που οι  τοίχοι του εσωκλείουν μια ακαταμάχητη συναισθηματική ζεστασιά. Ένα σπίτι προσιτό σε ανοιχτές ψυχές.

spiti1

Άνθρωποι της Τέχνης, αγαπημένοι ηθοποιοί, αλλά και απλοί άνθρωποι θα μας ξεναγήσουν στο «Σπίτι του Ηθοποιού» με τις αληθινές και τρυφερές εξομολογήσεις τους. Οικοδεσπότες μας θα είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Άντα Αγοραστού (δημόσιες σχέσεις), Άννα Αργυρού (μοδίστρα), Νίκος Βερλέκης (ηθοποιός), Κώστας Γεωργουσόπουλος (κριτικός θεάτρου), Γιάννης Γούτης (ηθοποιός), Ιωάννα Διονυσοπούλου (παραγωγός), Μέλπω Ζαρόκωστα (ηθοποιός, συγγραφέας), Τζένη Ζαχαροπούλου (ηθοποιός – Ταμίας του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού»), Βασιλική Ζιάκα (ιδιωτική υπάλληλος), Δημήτρης Θεοφίλου (ιδιοκτήτης εστιατορίου), Κωνσταντίνα Καρούμπαλη (οικιακά), Πάντης Κούσης (ηθοποιός), Άλεξ Κρητικός (ηθοποιός), Σπύρος Μερκούρης (τέως πρόεδρος του Δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης), Νίκος Μπακογιάννης (αντιπρόεδρος  του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού»), Μαρία Μπάρκουλη (σύζυγος του ηθοποιού Ανδρέα Μπάρκουλη), Τρύφων Παπουτσής (ηθοποιός-γραμματέας Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού»), Αλέκος Φασιανός (ζωγράφος), Καίτη Φίνου (ηθοποιός), Άννα Φόνσου (ηθοποιός-πρόεδρος του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού»).

spiti

Δημοσιογραφική έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη.

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.

Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Γιώργος Βελισσάριος.

Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης.

Εκτέλεση παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού.

Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας.

Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Ζώτου.

Μοντάζ: Χρήστος Γάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar.

Σκηνοθεσία-σενάριο-διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Την Τετάρτη 11/4/2018, από την εκπομπή θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο: «ΤΟ ΤΑΞΙ».

taxi6 «Παιδιά της ρόδας είμαστε νυχτώνει-ξημερώνει, μας τρώει ο ήλιος κι η βροχή απάνω στο τιμόνι» («Τα παιδιά της ρόδας», Στίχοι-Μουσική: Γιώργος Μητσάκης, Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης)

Από την άμαξα στο αυτοκίνητο, οι άρχοντες (και αρχόντισσες) της ασφάλτου, δεν απουσίασαν ποτέ από τους δρόμους του αστικού τοπίου αλλά και της επαρχίας. Γενιές ταξιτζήδων ανατράφηκαν στο τιμόνι και βρέθηκαν να το κρατούν από τύχη, ανάγκη ή καθαρή επιλογή.

Πιστοί στο ραντεβού τους με το επιβατικό κοινό οι οδηγοί ταξί μετατρέπουν, μοιραία, το όχημά τους στο κατεξοχήν «κινούμενο στέκι». Το ταξίμετρο γράφει την ταρίφα, το κοντέρ αμέτρητα χιλιόμετρα, ενώ οι οδηγοί καταγράφουν στη μνήμη τους αμέτρητες ιστορίες και περιστατικά από την επαφή τους με τους θαμώνες–επιβάτες. «Υπουργοί, εγκληματίες, γυναίκες ελευθέρων ηθών, φτωχοί, μεθυσμένοι, στριφνοί και χαρούμενοι» παρελαύνουν από το ταξί, συνθέτοντας ένα πολύχρωμο ανθρώπινο γαϊτανάκι.

taxi

Οι ταξιτζήδες συντονίζουν τα μάτια, τα χέρια, τα αυτιά και τις αισθήσεις τους για να ικανοποιήσουν τον «πελάτη», ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που υποδύονται τους ρόλους του εναλλακτικού, οικονομικού ψυχολόγου, του πιστού φίλου και του συμπάσχοντα αγνώστου.

Οι οδηγοί ταξί ζουν στο πεζοδρόμιο, συμβιώνουν αρμονικά με το περιθώριο και επιβιώνουν στα φώτα και στις σκιές της πόλης. Εγκαταλείποντας για λίγο την κούρσα και τις πιάτσες, θα τους συναντήσει κανείς να πίνουν καφέ στο Σωματείο τους και να ανταλλάζουν απόψεις για τα πολιτικά, τα αθλητικά και τα βαθιά ανθρώπινα με τους συναδέλφους τους στο συνεργείο.

taxi1

Οι «Πανεπιστημιακοί του δρόμου» λίγο πριν συγγράψουν ένα βιβλίο για τα μυστικά, τα «τυχερά» και τα ενδιαφέροντα στοιχεία του επαγγέλματός τους, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα. Στην συντροφιά μας θα βρίσκονται (με αλφαβητική σειρά) οι: Θανάσης Γκιώνης (οδηγός ταξί), Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος (υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΣΑΤΑ), Κωνσταντίνος Δήμος (γενικός γραμματέας ΣΑΤΑ), Σοφία Καβαδάτου (ραδιοχειρίστρια- ασυρματίστρια Ράδιο Ταξί ΚΟΣΜΟΣ), Γιώργος Καπάτος (αυτοκινητιστής), Σεραφείμ Κασιδιάρης (Αντιπρόεδρος ΣΑΤΑ), Δημοσθένης Κατσαρός  (αυτοκινητιστής), Ιωάννης Κουντούρης (αυτοκινητιστής), Δήμητρα Λιώνη (αυτοκινητίστρια), Ευθύμιος Λυμπερόπουλος (πρόεδρος ΣΑΤΑ), Τάσος Νικολάου (αυτοκινητιστής), Χάρης Πασχαλίδης (μέλος Δ.Σ Ράδιο Ταξί ΚΟΣΜΟΣ), Ιωάννης Σαμούχος (οδηγός ταξί), Βασίλης Σιάσσος (δημοσιογράφος, υπεύθυνος Επικοινωνίας ΣΑΤΑ), Γεώργιος Σπυρόπουλος (πρόεδρος Ραδιοταξί Αστέρα).

Δημοσιογραφική έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη.

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.

Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Γιώργος Βελισσάριος.

Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης.

Εκτέλεση παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού.

Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας.

Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Ζώτου.

Μοντάζ: Χρήστος Γάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar.

Σκηνοθεσία-σενάριο-διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη.