ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 31.10-08.11.2020

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 31.10-08.11.2020

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ2, στη ζώνη των ξένων ντοκιμαντέρ του Σαββατοκύριακου (19:00) διαμορφώνονται ως εξής:

«Μεγάλες αποδράσεις» (Great Escapes with Colin and Justin) (Ε) Κ8 GR

Σειρά ντοκιμαντέρ οκτώ ημίωρων εκπομπών, παραγωγής BBC, που παρουσιάζουν δύο σχεδιαστές διεθνούς φήμης, ο Κόλιν Μακάλιστερ και ο Τζάστιν Ράιαν.

Σε κάθε επεισόδιο, εξερευνούν την άγρια φύση της Βόρειας Αμερικής για να ανακαλύψουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να δημιουργήσει το τέλειο ησυχαστήριο.

Ειδικοί σχεδιαστές και ιστορικοί εξετάζουν διεξοδικά κατοικίες κάθε είδους, από τα μικρά ξυλόσπιτα, τα καταλύματα που είναι φτιαγμένα με κορμούς δέντρων μέχρι τα οικολογικά σπίτια.

Η σειρά εξετάζει διάφορα κτίσματα που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, στις 19:00
Eπεισόδιο 1ο: «Κυρίαρχο δομικό υλικό» (Dominant Building Material)

Ο Κόλιν και ο Τζάστιν εξετάζουν την αρχιτεκτονική της υπαίθρου, όπου ανακαλύπτουν τρία κτίσματα που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Για το κάθε ένα απ’ αυτά υπάρχει ένα υλικό που κυριαρχεί στην κατασκευή του. Είναι το Γυάλινο Σπίτι που έχει βραβευθεί, είναι το Ξύλινο Σπίτι με νεωτεριστικά στοιχεία και το γερό Αχυρένιο Σπίτι, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα και τόσο ενδιαφέροντα. Οι δύο σχεδιαστές θα συναντήσουν τους ιδιοκτήτες για να μάθουν περισσότερα γι’ αυτά τα ησυχαστήρια.

Eπεισόδιο 2ο: «Τέλεια κατασκευή» (Perfect First Build)

Η κάμερα της εκπομπής μάς συνοδεύει σ’ ένα ταξίδι εξερεύνησης, όπου θα συναντήσουμε τρεις ιδιοκτήτες που έχουν σχεδιάσει το τέλειο κτίσμα, υλοποιώντας ο καθένας το δικό του φιλόδοξο σχέδιο με πολύ διαφορετικό τρόπο. Για τους ιδιοκτήτες της Μαύρης Σημύδας το σχέδιο και η λειτουργικότητα ήταν τα κριτήρια για το σχεδιασμό του κτίσματός τους. Για το Βαρελοποιείο, οι ιδιοκτήτες προτίμησαν ως βάση για το σχεδιασμό του έναν ιστορικό χώρο, ενώ η τρίτη ιδιοκτησία που θα επισκεφτούμε μαζί με τους διάσημους σχεδιαστές αποτελεί φόρο τιμής στον αστικό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με μια πρωτοτυπία.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, στις 19:00
Eπεισόδιο 3ο: «Η κλίμακα του σχεδιασμού» (Scale of Design)

Kόλιν και ο Τζάστιν εξερευνούν την κλίμακα του σχεδιασμού και αναζητούν τρία ησυχαστήρια που το καθένα να έχει τη δική του ομορφιά.

Μια καλλιέργεια οργανικής λεβάντας αγκαλιάζει ένα κτίσμα γεωργιανού ρυθμού με έξι υπνοδωμάτια και αχυρώνα.

Μια οικογένεια από τη Σκοτία σχεδίασε και κατασκεύασε το δικό της σκοτσέζικο σπίτι, ενώ ένα μοναδικό δεντρόσπιτο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ησυχαστηρίου, το οποίο διαθέτει και τσουλήθρα για γρήγορη έξοδο!

Eπεισόδιο 4ο: «Οικολογικά σπίτια» (Eco Homes)

Ο Κόλιν και ο Τζάστιν καλούνται να επισκεφτούν τρία οικολογικά σπίτια.

Συναντούν ένα ζευγάρι που έχτισε το σπίτι του πριν από 30 χρόνια, χρησιμοποιώντας μόνο υλικά που βρήκε στο κτήμα, καθώς και ένα ιστορικό βιβλίο για το σχέδιο.

Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα οικολογικό οίκημα που κτίστηκε με γνώμονα τη βιωσιμότητα μ’ ένα ρυάκι να περνά από μέσα του.

Και στο τέλος, θα επισκεφτούν ένα κτίσμα που το μοιράζονται δύο οικογένειες. Θα κάνουν μια έρευνα για να ανακαλύψουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα σπίτι πραγματικά βιώσιμο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, στις 19:00
Eπεισόδιο 5ο: «Σπίτια στη λίμνη» (Waterlocked Builds)

Ο Κόλιν και ο Τζάστιν θα ασχοληθούν με τα σπίτια στη λίμνη. Θα επισκεφτούν δύο μοναδικά ησυχαστήρια στο νησί και άλλο ένα που μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με βάρκα.

Οι δύο σχεδιαστές θα συναντήσουν τρεις αρχιτέκτονες που προσπάθησαν σκληρά για να κατασκευάσουν το σπίτι των ονείρων τους στη λίμνη.

Eπεισόδιο 6ο: «Παρελθόν, παρόν και μέλλον» (Past, Present, Future)

Ο Κόλιν και ο Τζάστιν θα εξετάσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αρχιτεκτονικής στην ύπαιθρο.

Ξεκινούν μ’ ένα παράξενο σχέδιο μιας καλύβας όπου μένει μια οικογένεια τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτούν το σύγχρονο ησυχαστήριο του περίφημου παίκτη του χόκεϊ Ουέντελ Κλαρκ.

To τελευταίο κατάλυμα στοχεύει προς το μέλλον, κάνοντας χρήση ηλιακής ενέργειας, γεωθερμίας και αρχιτεκτονικής που εναρμονίζεται με το περιβάλλον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020, στις 19:00
Eπεισόδιο 7ο: «Πάθος για το ξύλο» (Wild about Wood)

Ο Κόλιν και ο Τζάστιν εξετάζουν τους λόγους για τους οποίους οι αρχιτέκτονες επιλέγουν το ξύλο ως κατασκευαστικό υλικό. Το πρώτο οίκημα υιοθετεί την ιαπωνική πρακτική της «βουτιάς στο δάσος», έχοντας εξωτερικές επιφάνειες από πεύκο που δένουν αρμονικά με το δάσος που το περιβάλλει. Το επόμενο, αποτέλεσε μια νοσταλγική, παρορμητική αγορά για την ιδιοκτήτριά του, η οποία αφιέρωσε πολλά χρόνια για να το ανακατασκευάσει, αποκαθιστώντας την πρότερη ξύλινη αίγλη του. Η τελευταία κατοικία είναι ένα εξοχικό φωλιασμένο στο δάσος και επενδυμένο με ξύλο, αν και ο σκελετός του είναι κατασκευασμένος από ανακτημένο χάλυβα παλαιών αεροπλάνων.

Eπεισόδιο 8ο (τελευταίο): «Σπίτια στην άγρια φύση» (Embedded in Nature)

Ο Κόλιν και ο Τζάστιν εξετάζουν τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα της πραγματικής ενσωμάτωσης ενός κτηρίου στο φυσικό περιβάλλον του. Το πρώτο οίκημα είναι μία έπαυλη με εμβαδόν 1.486 τ.μ. που βρίσκεται σ’ ένα ιδιωτικό νησί. Κατασκευάστηκε πριν από 107 χρόνια, ενώ οι κήποι και το τοπίο που το περιβάλλουν είναι προγενέστερα και δημιουργούν ένα μαγικό καταφύγιο. Η επόμενη κατοικία που χτίστηκε πριν από 20 έτη και βρίσκεται στη νήσο Χάου, έχει σύγχρονο σχεδιασμό που άντεξε στη φθορά του χρόνου χάρη στην προσεκτικά μελετημένη επιλογή της τοποθεσίας του. Το τελευταίο οίκημα μοιάζει με σύγχρονο αχυρώνα, που παρέχει όμως θέα στη λίμνη. Χτίζοντάς το πάνω σε πασσάλους, ώστε να μη διαταράσσεται η ζωή της άγριας πανίδας της λίμνης, οι ιδιοκτήτες δημιούργησαν ένα σπίτι γενναιόδωρο απέναντι σε όλους τους γείτονές του.