ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος 17.11.2020

ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος 17.11.2020

ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος

ΤΡΙΤΗ 17/11/2020

————————-

21:00 MADAM SECRETARY – Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΣΤ΄ ΚΥΚΛΟΣ

22:00 ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ  (E) Κ8 W

Αρχείο ΕΡΤ- Συλλογή Αριστοτέλη Σαρρηκώστα

Πρόκειται για επετειακό αφιέρωμα του 1982 με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις, παρακολουθούμε πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα, από τις αρχές του 1972, με τις μορφές παρανομίας, μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του, όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73.

Η ιστορική αναδρομή φωτίζει θέματα της φοιτητικής κοινότητας της περιόδου της δικτατορίας, τον αγώνα για ελεύθερες εκλογές, τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων και τις αποφάσεις για κατάληψη το Νοέμβρη του 1973, στο άκουσμα της κατάληψης της Αθήνας. Οι αφηγήσεις επικεντρώνονται ακόμη στον τρόπο αντίδρασης των Συντονιστικών Επιτροπών των άλλων Πολυτεχνείων στην είδηση της πτώσης του Πολυτεχνείου της Αθήνας τη νύχτα της 16ης προς 17η Νοεμβρίου, όπως και στο σχέδιο εκκένωσης της Πολυτεχνικής της Θεσσαλονίκης. Για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μιλούν οι Άκης Ταγκαλάκης, Τάκης Τσίγκας, Αντώνης Τσουρινάκης, Τζόγια Καπάγου και Κώστας Βογιατζής, για  τα γεγονότα στα Γιάννενα οι Νίκος Ράπτης, Δανιήλ Σπαρτιάτης, Σπύρος Παπαδόπουλος και Πέτρος Ευθυμίου, ενώ για όσα εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι Θωμάς Βασιλειάδης, Γιώργος Αποστολάκης, Τάκης Πετρίδης και Φώτης Σιούμπουρας.

Μεταξύ άλλων, πληροφορούμαστε για τη λειτουργία  του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού στο κτήριο του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την απήχηση που είχε στον κόσμο. Γίνεται αναφορά στις αιτίες, στους σκοπούς και στα οράματα της εξέγερσης, παράλληλα με τα συνθήματα των διαδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής.

Περιλαμβάνονται κινηματογραφικά πλάνα αρχείου από την Αθήνα και την Πάτρα, επίσης από την πρώτη επέτειο, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα -αποσπάσματα από εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κήρυξη στρατιωτικού νόμου και διάγγελμα Γ. Παπαδόπουλου της επόμενης μέρας από τη διάλυση του Πολυτεχνείου.

Σκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας.

Αφήγηση: Χρήστος Τσάγκας.

Διεύθυνση παραγωγής: Λουκία Ρικάκη.

23:00  |  ΘΥΜΑΜΑΙ…  (E)  Κ8  W

Η ΕΡΤ αποτίνει φόρο τιμής στην ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, μεταδίδοντας την εκπομπή των Ηλία Γκρη και Σταύρου Στρατηγάκου, «Θυμάμαι…».

Τραγικοί γονείς, ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν μπροστά στον φακό το οδυνηρό δίχτυ της προσωπικής και οικογενειακής τους τραγωδίας, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Γκρης.

23:40 Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (Αλλαγή ώρας)

———————

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

———————————

00:40 Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ (Ε) ημέρας

01:40 MADAM SECRETARY – Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ (Ε) ημέρας

02:40 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΙΝΙΕΣ (Ε) ημέρας

03:40 ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ (Ε) ημέρας

05:20 Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ (Ε) ημέρας

———————————–

ΣΗΜ: Το ντοκιμαντέρ «Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν…» δεν θα μεταδοθεί.