ΕΡΤ2 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ «Γ. Κονδύλης – Θ. Πάγκαλος: Ο στρατός στο...

ΕΡΤ2 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ «Γ. Κονδύλης – Θ. Πάγκαλος: Ο στρατός στο προσκήνιο» 10.02.2019

 ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ»

Είκοσι συνδυασμοί πορτρέτων, επιφανών Ελλήνων ανδρών και γυναικών της πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής και των αντιθέτων ή κοινών ιδεολογιών ή απόψεων / πεποιθήσεων προσωπικοτήτων από την απελευθέρωση της Ελλάδας έως σήμερα που, πολλές φορές, υπερέβησαν τα εσκαμμένα προς υλοποίηση των βλέψεων και των σχεδίων τους.

Σημαντικές μορφές που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο κατά την ιστορική περίοδο από την αρχή του νέου ελληνικού κράτους έως το 1967. Μορφές που η συμβολή τους στη νεότερη ελληνική Ιστορία δεν έχει εκτιμηθεί όπως θα έπρεπε. Πρόσωπα που η ζωή τους και το έργο τους, όπως και οι πολιτικοί κοινωνικοί τους αγώνες, παραμένουν ακόμα άγνωστα ή αδιευκρίνιστα στο ευρύ κοινό.

Τα εν λόγω άτομα, με κριτήριο την επίσημη αλλά και την επιλεγόμενη «Μικρή Ιστορία», παρουσιάζουν ένα, άκρως ενδιαφέρον, κοινό στοιχείο. Θεωρούνταν από φίλους και εχθρούς ικανά προκειμένου να χαράξουν και να εφαρμόσουν μια πολιτική διαφορετική από του συρμού, δηλαδή μια πολιτική των άκρων, πολλάκις ιδιαιτέρως επιβλαβή για τον ελληνικό λαό, γηγενή και αλύτρωτο. Πρόσωπα προερχόμενα από όλες τις παρατάξεις, όλες τις κοινωνικές τάξεις που, κάποια δεδομένη στιγμή, αποτόλμησαν να τις εγκαταλείψουν ή να τις παρασύρουν, ακολουθώντας το προσωπικό τους ιδεώδες.

Κάποια απ’ αυτά, με τις πράξεις τους συνέβαλαν στη χάραξη της Ιστορίας και κατέστησαν επιφανείς, ίσως χωρίς να το δικαιούνται, άλλα πάλι, καίτοι συνέβαλαν τα μάλα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ουδέποτε έλαβαν τα εύσημα που δικαιούνται, κάποια άλλα τέλος, παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα ή υποτιμημένα, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αποτολμούμε πάντως να πούμε ότι τελικά σχεδόν κανένα από αυτά τα ιδιαίτερα πρόσωπα δεν κατάφερε να φανεί όσο χρήσιμο θα μπορούσε στη χώρα του, είτε επειδή η σταδιοδρομία του διεκόπη βίαια, είτε επειδή η συλλογική συνείδηση απεδείχθη ισχυρότερη της ατομικής.

Πολλές από τις συγκεκριμένες, καθ’ όλα αξιόλογες προσωπικότητες, δεν κατάφεραν να εμφυσήσουν στα πλήθη τον ενθουσιασμό και την αλλοφροσύνη και να τα καταστήσουν προσωπικούς οπαδούς τους. Αρχήγευσαν, αλλά δεν ηγήθηκαν, παρόλο που πιθανώς να διέθεταν τα προσόντα.

Εμπνευσμένη από το έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλουτάρχου, «Βίοι Παράλληλοι», η σειρά θα επιδιώξει, με τη βοήθεια καταξιωμένων ιστορικών και άλλων επιστημόνων, να παρουσιάσει, συνδυάζοντας επιλεκτικά, την παράλληλη πορεία και θητεία στα κοινά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς και το σχολιασμό. Η παράθεση των ιστορικών, αλλά και προσωπικών στοιχείων των πολιτικών προσώπων που έχουν επιλεγεί προς διερεύνηση, θα γίνει κατά τρόπο εύληπτο και σαφή και θα ακουσθούν πολλές και ποικίλες απόψεις, με τουλάχιστον δύο αντικρουόμενες ερμηνείες στα κύρια σημεία της αφήγησης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:00
Επεισόδιο 6ο: «Γεώργιος Κονδύλης – Θεόδωρος Πάγκαλος:
Ο στρατός στο προσκήνιο»
ΕΡΤ Α.Ε. – Μουσείο / Αρχείο: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξέρχεται από την Παλαιά Βουλή στην οδό Σταδίου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Συλλογή Πέτρου Πουλίδη

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ως αριστούχος της Σχολής Ευελπίδων, και ο Γεώργιος Κονδύλης ως ένθερμος εθελοντής, υπηρέτησαν στο στράτευμα από νευραλγικές θέσεις, αλλά και μετά την αποστράτευσή τους συνέχισαν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου ως θεματοφύλακες της βενιζελικής παράταξης.

ΕΡΤ Α.Ε. – Μουσείο / Αρχείο: Ο Γεώργιος Κονδύλης σε αναμνηστική φωτογραφία στο γραφείο του. Συλλογή Πέτρου Πουλίδη

Λιποτάκτης το ’20 μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου και πολέμιος των αντιβενιζελικών κυβερνήσεων ο Κονδύλης, φανατικός υπέρμαχος της εκτέλεσης των αντιβενιζελικών ηγητόρων ο Πάγκαλος. Αμφότεροι υποστήριξαν την  εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας, εν τούτοις ήλθαν σε σύγκρουση όταν ο Κονδύλης, καίτοι τον είχε αρχικά υποστηρίξει, κατέληξε τελικά να ανατρέψει τον Πάγκαλο που είχε καταστεί δικτάτορας. Έκτοτε, ο Πάγκαλος ουδέποτε επανήλθε στην πολιτική σκηνή, ενώ ο Κονδύλης κατέληξε σημαντικός πολιτικός παράγοντας της αντιβενιζελικής παράταξης, που αφού κατέστειλε το κίνημα του Βενιζέλου το 1935, πρωτοστάτησε, ως αντιβασιλέας, στην παλινόρθωση της μοναρχίας.

ΕΡΤ Α.Ε. – Μουσείο / Αρχείο: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος με την επίσημη λευκή στρατιωτική του στολή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο). Συλλογή Πέτρου Πουλίδη

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Σπύρος Βλαχόπουλος (καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ), Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη), Δρ Δημήτρης Μαλέσης (διδάσκων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων), Αντώνης Κλάψης (επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης-Πάφου), Μανόλης Κούμας (διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

ΕΡΤ Α.Ε. – Μουσείο / Αρχείο: Πορτρέτο του στρατηγού Γεωργίου Κονδύλη ως αντιβασιλέας. Συλλογή Πέτρου Πουλίδη

Ιδέα σειράς-σενάριο-εκτέλεση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Σκηνοθεσία-μοντάζ-τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μωρίς Γκορμεζάνος.

Ηχοληψία-μουσική τίτλων: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Μουσική: Αδάμ Παναγόπουλος.

Αφήγηση: Τέλης Ζώτος, Ασπασία Πάστρα.

Βοηθός παραγωγής: Κατερίνα Καταμπελίση.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2018.