ΕΡΤ2: ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Ιστορίες της Αρκτικής» 01.04.2018

ΕΡΤ2: ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Ιστορίες της Αρκτικής» 01.04.2018

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

«Ιστορίες της Αρκτικής»

(Arctic Tale / Call of the North)

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή των Βαΐων 1η Απριλίου 2018, στις 14:30

AN ARCTIC TALE - Still (9)

Τανία-ντοκιμαντέρ, παραγωγής National Geographic 2007.

Το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στην άκρη της Γης και στις πολικές αρκούδες στο βασίλειο των πάγων. Είναι μια ταινία του National Geographic, όπου την αφήγηση κάνει η Κουίν Λατίφα (Queen Latifah). 

AN ARCTIC TALE - Still (13)

Η ταινία ακολουθεί τις ζωές δύο νεογνών, μιας πολικής αρκούδας και μιας φώκιας. Παρακολουθούμε τη διαδρομή τους από τη γέννησή τους μέχρι την ενηλικίωσή τους, οκτώ χρόνια αργότερα, με όλες τις μάχες επιβίωσης που έχουν στο μεταξύ δώσει. Βλέπουμε ότι οι μητέρες τους δεν κάνουν τίποτα για να τα προστατέψουν από άλλα αρπακτικά ή να τα βοηθήσουν για να μην πεθάνουν στον αγώνα της ζωής. Η μεγαλύτερη απειλή για τα δύο ζώα είναι η διάσωσή τους, εξαιτίας της σκληρής αλλαγής του κλίματος του φυσικού περιβάλλοντος στον Βορρά, που επισείει την πιθανότητα να μη βρίσκουν τροφή. Το βασίλειο των πάγων, το οποίο τους δίνει ζωή, κυριολεκτικά λιώνει μπροστά τους. Το μέλλον τους εξαρτάται από τους πάγους.

AN ARCTIC TALE - Still (6)

Η ταινία είναι όλη αληθινή και βασίστηκε σε δεκαπεντάχρονες εμπειρίες και παρατηρήσεις στην Αρκτική. Κάθε τι έχει ελεγχθεί μέσα από τρεις διαφορετικές πηγές από το National Geographic, το οποίο απαιτεί αυστηρή εξονυχιστική έρευνα. Η ταινία μας προκαλεί γέλιο και δάκρυα. Μας επιμορφώνει αλλά και μας διασκεδάζει. Η αφήγηση της Κουίν Λατίφα είναι άμεση, ζεστή και με χιούμορ.

AN ARCTIC TALE - Still (12)

Είναι μια διαφορετική ταινία από ό,τι έχουμε συνηθίσει γιατί παρουσιάζεται από μόνη της σαν μια ιστορία που δεν σταματά για να περιγράψει επιστημονικά γεγονότα και επεξηγήσεις, εκτός από τα γεγονότα και τις πληροφορίες που αποτελούν φυσική συνέπεια της ιστορίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμπλέκει το κοινό, βάζοντάς το εδώ και τώρα στη θέση των ζώων.

Σκηνοθεσία: Άνταμ Ράβετς, Σάρα Ρόμπερτσον.

AN ARCTIC TALE - Still (11)