ΕΡΤ2 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Προσκύνημα στη Λούρδη» 25.04.2019

ΕΡΤ2 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Προσκύνημα στη Λούρδη» 25.04.2019

 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Προσκύνημα στη Λούρδη»

(Lourdes)

 Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου 2019, στις 23:30

Lourdes (11)

Δράμα, συμπαραγωγής Αυστρίας-Γαλλίας-Γερμανίας 2009.

Σκηνοθεσία: Τζέσικα Χάουσνερ.

Παίζουν: Σιλβί Τεστίντ, Λία Σεϊντού, Ελίνα Λόουενσον, Μπρούνο Τοντεσκίνι, Μάρτιν Τόμας Πεσλ, Ζιλέτ Μπαρμπιέρ, Γκέραρντ Λίμπμαν, Καταρίνα Φλίκερ.

Διάρκεια: 91΄

Lourdes (6)

Υπόθεση: Η Κριστίν έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της πάνω σ’ ένα αναπηρικό αμαξίδιο.  Όταν αποφασίζει να επισκεφτεί τη Λούρδη, φημισμένο τόπο προσκυνήματος στην καρδιά των Πυρηναίων για τη θαυματουργό Παναγία του, το κάνει περισσότερο για να ξεφύγει από την απομόνωσή της, παρά από πίστη σ’ ένα θαύμα.

Lourdes (2)

Παρ’ όλα αυτά, ακολουθεί πιστά το πάγιο τελετουργικό: εμβαπτίσεις στο θαυματουργό νερό, εξομολογήσεις, προσευχές κ.λπ. Ώσπου ένα πρωί ξυπνάει θεραπευμένη, μπορεί ξανά να περπατήσει.

Lourdes (9)

Ο αρχηγός της ομάδας των προσκυνητών, ένας όμορφος σαραντάρης εθελοντής του Τάγματος της Μάλτας, αρχίζει να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την Κριστίν. Εκείνη προσπαθεί ν’ αδράξει αυτή την πρωτόγνωρη ευκαιρία ευτυχίας, την ίδια στιγμή που η θεραπεία της προκαλεί απορία, φθόνο και θαυμασμό στους παρισταμένους.

Lourdes (3)

Το «Προσκύνημα στη Λούρδη» είναι ένα σκληρό παραμύθι, άλλοτε όνειρο κι άλλοτε εφιάλτης. Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν στη Λούρδη με την ελπίδα να ξαναβρούν τη χαμένη τους υγεία, όμως οι βουλές του Κυρίου είναι πάντα άγνωστες. Κάποιος πρόκειται να σωθεί, όμως γιατί αυτός κι όχι ένας άλλος; Μπορεί κανείς να προκαλέσει το θαύμα με την πίστη και τη συμπεριφορά του ή είναι κάτι εντελώς αυθαίρετο; Φυσικά, η οπτική γωνία της ταινίας είναι περισσότερο φιλοσοφική παρά θρησκευτική.

Lourdes (10)

Η ταινία, που συγκλονίζει με τη σεναριακή ακρίβειά της και αφοπλίζει με τη γλυκόπικρη αλήθεια και τη σκληρή ειρωνεία της, έχει αποσπάσει δώδεκα βραβεία και έξι υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών, το Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών) στο Φεστιβάλ Βενετίας 2009 και το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Σιλβί Τεστίντ) στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2010.

Lourdes

Lourdes (7)

Lourdes (12) Lourdes (8) Lourdes (5) Lourdes (4) Lourdes (13)