ΕΡΤ2 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Στα βαθιά» 07.12.2017

ΕΡΤ2 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Στα βαθιά» 07.12.2017

 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Στα βαθιά»

(Τhe Deep)

 Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, στις 21:00

The Deep (1)

Δραματική περιπέτεια, παραγωγής Ισλανδίας 2012.

Σκηνοθεσία: Μπαλτάσαρ Κορμακούρ.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μπεργκστάιν Μπιόργκουλφσον.

Παίζουν: Όλαφουρ Ντάρι Όλαφσον, Γιόχαν Γιόχανσον, Μπιόρν Θορς.

Διάρκεια: 95΄

The Deep (3)

Υπόθεση: Νότια Ισλανδία 1984. Ο ψαράς Γκούλι είναι ένας απολύτως φυσιολογικός για τα ισλανδικά δεδομένα άνθρωπος που ζει σε μια μικρή πόλη της νότιας Ισλανδίας. Τρώει του σκασμού, πίνει μέχρι τελικής πτώσης, τσακώνεται στο τοπικό μπαρ. Κατά τα λοιπά όμως η ζωή κυλά αργά και ήσυχα στο μικρό ισλανδικό χωριό, εκτός βέβαια από τα ξεσπάσματα της φύσης, όπως η έκρηξη ηφαιστείου που ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους, το 1973. Έντεκα χρόνια μετά όμως, κάτι καινούργιο θα αναστατώσει τη ζωή τους.

The Deep (2)

Ένα μοιραίο χειμωνιάτικο ξημέρωμα ο Γκούλι θα βγει με το αλιευτικό σκάφος και τους συναδέλφους του για ψάρεμα. Κακοί χειρισμοί και κακοκαιρία θα ανατρέψουν το μικρό σκάφος με αποτέλεσμα οι φίλοι του να χάσουν σχεδόν ακαριαία τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού και ο ίδιος να σώζεται ως εκ θαύματος, παλεύοντας επί 6 ώρες με την παγωμένη θάλασσα. Ενώ όμως η επιστροφή του πίσω στη μικρή τραγική πόλη, φαίνεται να είναι το τέλος της ταλαιπωρίας του, είναι μόνο η αρχή μιας ιατρικής περιπέτειας. Πολλοί απορούν πώς κατάφερε να αντέξει σε θερμοκρασίες που ένας απλός άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνο για  20 λεπτά. Δεν αργεί να προκαλέσει την περιέργεια του ιατρικού κόσμου.

The Deep (4)

Μια συναρπαστική και πρωτότυπη ταινία από τον δημιουργικότερο σκηνοθέτη της Ισλανδίας, Μπαλτάσαρ Κορμακούρ («101 Ρέικιαβικ», «Jar City», «2 Guns») με ρεσιτάλ ερμηνείας από τον γιγαντόσωμο Όλαφουρ Ντάρι Όλαφσον, βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1984 στα νησιά Vestman. Ένα ιατρικό παράδοξο που οδήγησε στη σωτηρία έναν άνθρωπο και τον έκανε να εκτιμήσει τη ζωή και τον εαυτό του.

The Deep (6)

Διακρίσεις και Βραβεία:

Επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για ξενόγλωσσο Όσκαρ το 2013.

11 βραβεία EDDA της Ισλανδικής Ακαδημίας (μεταξύ αυτών καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου ηθοποιού).

Υποψήφια για το Ευρωπαϊκο Βραβείο Κοινού.

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Επίσημη συμμετοχή στο Doha Tribeca Film Festival.

The Deep (9) The Deep (7)