ΕΡΤ2 – ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Εξεγέρσεις» 05.05.2018

ΕΡΤ2 – ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Εξεγέρσεις» 05.05.2018

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68

 «Εξεγέρσεις»

(Uprising)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στις 17:00

FRANCE. Paris. May '68 events.

Σειρά ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Οι εξεγέρσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μπορεί να πυροδοτηθεί οπουδήποτε, άσχετα από τις αιτίες. Η πραγματική εξέγερση όμως, αυτή που στρέφεται κατά πολιτικού καθεστώτος, είναι σπάνιο φαινόμενο και όσο βίαιες και αν είναι οι διαδηλώσεις και οι αντικαθεστωτικές κινήσεις, δεν κλιμακώνονται πάντα σε εξέγερση. Θα δούμε εδώ τις ιστορικές εξεγέρσεις στη Γαλλία τον Μάη του ’68, στην Τσεχοσλοβακία την Άνοιξη της Πράγας και από το Ιράν με την επανάσταση κατά του Σάχη στην πιο πρόσφατη στην Τυνησία το 2012.

UPRISING EP1 (2)

Επεισόδιο 1ο: «Η γέννηση»

Ένα μπέρδεμα που έκανε η αστυνομία (Γαλλία), ένα άρθρο προσβλητικό για έναν εξόριστο θρησκευτικό ηγέτη (Ιράν), μια αυτοπυρπόληση (Τυνησία), ο θάνατος ενός ηγέτη (Κίνα): τόσο διαφορετικά γεγονότα που βρίσκονται στην απαρχή τεράστιων εξεγέρσεων.

Πώς γίνεται απρόσμενες και μεμονωμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη οργάνωση και συνθηματολογία να κινητοποιούν ανθρώπους έτσι ξαφνικά; Τις περισσότερες φορές τα πράγματα σταματούν εκεί, όχι όμως αυτή τη φορά: Η τάξη δεν επιστρέφει και όλοι καταλαβαίνουν ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν.