ΕΡΤ2 – ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Shaanxi: China Great Gateway» 10 & 11.01.2018

ΕΡΤ2 – ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Shaanxi: China Great Gateway» 10 & 11.01.2018

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

«Shaanxi: China’s Great Gateway» «Shaanxi China Great Gateway» (1)

Σειρά ντοκιμαντέρ 2 επεισοδίων, συμπαραγωγής Κίνας-Σιγκαπούρης-Νέας Ζηλανδίας 2014.

Εδώ και 2.000 χρόνια, η επαρχία Σανξί υπήρξε η Μεγάλη Πύλη της Κίνας, ένα αρχαίο σταυροδρόμι όπου ο κόσμος της Ανατολής συναντά τη Δύση. Καθώς η Κίνα προχωρά προς το μέλλον, το σύγχρονο Σανξί αγκαλιάζει τις ρίζες του μέσα στο λαό του, την κουλτούρα του αλλά και ξαναβρίσκει τη θέση του ως πρώτης τάξης προορισμός του 21ου αιώνα. Ο πολυβραβευμένος Καναδός συγγραφέας και φωτογράφος Ράιαν Πάιλ, που ζει εδώ και 12 χρόνια στην Κίνα, είναι ο ξεναγός μας σ’ αυτό το μαγικό ταξίδι.

«Shaanxi China Great Gateway»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, στις 13:30

Επεισόδιο 1ο: «Ο Δρόμος του Μεταξιού»

Για τον Δρόμο του Μεταξιού που οδηγούσε στη Δύση, η αφετηρία ήταν από το Σανξί και οι ιδέες, οι νοοτροπίες και ο πολιτισμός του έχουν επηρεαστεί βαθιά από αυτό. Ο κινεζικός πολιτισμός, ο βουδισμός και το ισλάμ ζουν πλάι-πλάι  αρμονικά, ενώ ο Δρόμος του Μεταξιού ζωντανεύει και πάλι 2.000 χρόνια μετά, με το εμπορικό και πολιτιστικό άνοιγμα της σύγχρονης Κίνας προς τη Δύση.

«Shaanxi China Great Gateway» (3)

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στις 13:30

Επεισόδιο 2ο: «Η επιστροφή του Δρόμου του Μεταξιού»

Σήμερα, το Ξιάν είναι μια μεγαλούπολη της Κίνας από τις πιο αναπτυσσόμενες στον τομέα της βιομηχανίας, του εμπορίου και της τεχνολογίας. Με υποδομές από την αρχαιότητα που είναι πιο σύγχρονες και από τις σημερινές, η επαρχία Σανξί γίνεται από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς.